O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je odprl svoj blog

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 24. 09. 2007 | Avtor:

dimitrij-rupel-jpg-75.jpgPo ministru službe za razvoj je pretekli teden zunanji minister Slovenije, dr. Dimitrij Rupel, brez posebnega naznanila odprl svoj blog, v katerem bo po svojih besedah pisal o slovenski in mednarodni politiki.

Ko se je na blogerskem portalu Blogos prejšnji teden pojavil blog uporabnika, ki se je podpisoval z imenom in priimkom zunanjega ministra dr. Dimitrija Rupla, so mnogi blogerji podvomili v njegovo istovetnost. Navsezadnje so slovenski blogerji že doživeli nekaj podobnega, ko naj bi, prav tako na Blogosu, blog pisal predsednik države, dr. Janez Drnovšek, kasneje pa se je izkazalo, da gre samo za prepisovanje vsebin drnovškovih misli s strani Gibanja za pravičnost in razvoj.

Vseeno je dr. Dimitrij Rupel ekskluzivno za E-demokracija.si pojasnil, da blog dejansko piše. “Prihajajo novi časi, za katere sta značilna večja količina informacij in boljše povezovanje med državljani. To je tudi politični izziv,” pojasnjuje zunanji minister, ki opaža, da se kultura pogovora v Sloveniji močno spreminja. “Na žalost so slovenske razprave še vedno preveč enostranske. Zdi se, kot da imamo opraviti z monopoli. Preveč je monologov. Želim si čim več odprtih, demokratičnih razprav in čim manj nesporazumov, ki so značilni za enostransko komuniciranje,” trdi Rupel in poudarja, da je preskok na splet za politiko nujen in da je “prav, da se tudi politiki in člani vlad udeležujejo javnih razprav in da uporabljajo nove medije.”

Za mnenje smo povprašali tudi prvega blogajočega ministra, dr. Žigo Turka, ki svoj bog piše že več kot pol leta. Se je Rupel bloganja nalezel pri njemu? “Očitno je, da zgledi vlečejo, k meni pa po nasvet ni prišel,” pojasnjuje dr. Turk, ki meni, da bo dr. Rupel dober pisec bloga, saj “Rupel zna pisati in ima tudi kaj povedati”.

Ob tem se poraja zanimivo vprašanje vladnih strani in ministrskih blogov. Če pogledamo primer Evropske komisije, so blogi posameznih komisarjev združeni na strežniku Evropske komisije, v Sloveniji pa dva aktualna ministra blogata vsak na svoji platformi, brez kakršnekoli uradne povezave. “Gotovo kdo razmišlja o tem, da bi zadevo ukalupil,” odgovarja dr. Žiga Turk, ki pa ideji nasprotuje. “Skupen strežnik bi bil v nasprotju s kulturo bloganja. Jaz nameravam blogati na svojem. Edino to je pot proti vladanju 2.0!” še dodaja dr. Turk.

Opazili smo tudi nov blogerski primer iz Velike Britanije. David Miliband, zunanji minister v Veliki Britaniji, namerava vzpostaviti skupni blog zunanjega ministrstva. Blog bo zagledal luč do konca tega leta, prispevke pa bodo pisali zunanji minister, sekretarji in uslužbenci ministrstva. Prispevki se bodo tikali področja zunanjega ministrstva, ustvarjati nameravajo tudi video posnetke, k sodelovanju in komunikaciji pa nameravajo vzpodbuditi tudi bralce.

Vir: E-government News


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt