O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Estonija pozvala članice ZN k sodelovanju pri boji proti kiber kriminalu

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 1. 10. 2007 | Avtor:

835548_internet_fraud.jpgEstonija je pozvala države članice Združenih narodov naj se povežejo in skupaj borijo proti kiber kriminalu, katere žrtev je bila Estonija v aprilu in maju. Boj bi lahko začeli s skupno listino, ki bi ji sledili svetovno priznani in spoštovani kiber zakoni.

Predsednik Estonije, Toomas Hendrik Ilves je pred generalno skupščino v torek dejal, da so ga napadi, ki jih je bila Estonija deležna v aprilu in maju, poučili, da je prišel čas za boj proti kiber kriminalu ter da naj se povežejo z drugimi državami, saj je skupen boj učinkovitejši.

“Kiber napadi predstavljajo jasen pokazatelj asimetričnih groženj varnosti, je dejal Ilves,” napadi, ki so izvedeni z razdalje in so poceni, lahko popolnoma paralizirajo neko družbo. “Kibernapadi bi lahko v prihodnosti predstavljali močno orodje kriminalcev in teroristov, saj se lahko strokovnost in moč napadov izboljša,” je bil zaskrbljen Ilves.

Ilves je izrazil skrb, da se kiber napadi ne tretirajo za izredno nevarne, saj do sedaj še niso zahtevali smrtnih žrtev, mnogi kiber napadi pa tudi niso javni, saj zaradi varnostnih razlogov ostanejo skriti.

Ilves želi definirati kiber napade na svetovni ravni, jih označiti za nevarne in jih obsoditi, tako kot so to storili za terorizem in tihotapljenje ljudi.

“Boj proti kiber terorizmu je v korist nas vseh, brez izjeme,” je dejal Ilves in pozval države članice k pridružitvi Konvencije proti kiber kriminalu, ki jo je vzpostavil Evropski svet, h kateri lahko pristopijo tudi nečlanice.

Vir: eGov monitor


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt