O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nizozemska e-glasovanje ustavila, Estonija razmišlja o glasovanju preko mobilnih telefonov

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 8. 10. 2007 | Avtor:

04_19_12-mobile-phone_web.jpgPo izdelani študiji o elektronskih volitvah se je nizozemska vlada odločila, da elektronskega glasovanja ne bo uvedla na naslednjih volitvah. V Estoniji pa že razmišljajo, kako bi volitve izpeljali preko mobilnih telefonov.

  • Nizozemska: “Sistemi za elektronsko glasovanje so preveč ranljivi”

Komisija, ki je bila ustanovljena konec leta 2006, je v svojem poročilu ugotovila, da papirnate glasovnice najbolje zadostijo kriterijem transparentnosti, preverljivosti, istovetnosti, pravičnosti, hkrati pa se z njimi najbolje kaže enakopravnost volilne pravice in tajnost glasovanja. Komisija je v svojem sklepu izdala priporočilo, da je zelo pomembna volivčeva fizična prisotnost ob oddaji glasu in da mora biti glas oddan na papirju.

Vseeno so člani komisije ugotovili, da je ročno štetje glasov zelo nepraktično in lahko pripelje napačnega rezultata, zato so izdali priporočilo, da naj se glasovi preštevajo elektronsko. Tako bodo zelo verjetno na voliščih uvedli tiskalnike, s katerimi bodo volivci tiskali papirnate volilne lističe.

  • Estonija: “Radi bi uzakonili glasovanje preko mobilnih telefonov”

Medtem pa estonski politiki že razmišljajo, kako bi omogočili glasovanje preko mobilnih telefonov. “Estonija je bila vedno na čelu tehnološko razvitih držav,” je izjavila vodja reformistične stranke, Kein Pentus, “in mislim, da glasovanje preko mobilnih telefonov, ki bi imeli integrirano digitalno potrdilo, ni več znanstvena fantastika.”

Predlagateljica zakona, Kristiina Ojuland, pojasnjuje, da bi bilo mobilno glasovanje veliko bolj praktično kot spletno glasovanje. “Odkar lahko potrdilo integriramo na mobilno SIM kartico, je identifikacija volivcev veliko lažja,” meni Ojulandova, “saj se uporabniku ni potrebno priklapljati na računalniški terminal.”

Vodja ustavne komisije parlamenta, Vaino Linde, pa je opozoril, da bi uvedba mobilnega glasovanja zahtevala velike spremembe volilnih zakonov. “Mobilno glasovanje je zagotovo zanimivo, vseeno pa ne verjamem, da ga bomo zakonsko uskladili v naslednjih nekaj letih,” je opozoril Linde.

Vir: ePractice, The Baltic Times


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt