O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Začeli so se tečaji za računalniško opismenjevanje starejših – zaenkrat samo v Ljubljani

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 15. 10. 2007 | Avtor:

212546_56967014.jpgNa sedežih četrtnih skupnosti Mestne občine Ljubljana (MOL) se v sredo začenjajo brezplačni 30-urni računalniški tečaji, ki so namenjeni upokojencem, gospodinjam in starejšim od 55 let. V ta namen je MOL letos namenil 20.000 evrov, 9000 pa jih bodo dali še za postavitev e-točk.

Ker med prebivalci obljubljanskih občin in tistimi Ljubljančani, ki so bili za prijave do konca septembra prepozni, za izobraževanje vlada veliko zanimanje, smo na MOL poiskali dodatna pojasnila. Tečaj je namenjen Ljubljančanom in nanj drugi občani ne morejo priti.

Računalniške tečaje bodo pripravili v ČS Bežigrad (Vojkova 1, tečaj bo v računalniški učilnici MOL, Linhartova 13, soba št. 101 v I. nadstropju), ČS Posavje (Dunajska 230, tečaj bo v računalniški učilnici MOL, Linhartova 13, soba št. 101 v I. nadstropju), ČS Črnuče (Dunajska 367/I., mala sejna soba), ČS Vič (Tbilisijska 22a, sejna soba), ČS Dravlje (Draveljska 44/I., mala sejna soba). Povsod bodo 4 skupine po 10 tečajnikov. Tečaji bodo trajali 14 dni, 3-krat tedensko v dopoldanskem oziroma popoldanskem času, v različnih terminih, ki so prilagojeni tečajnikom.

“Ker je zanimanje prebivalcev Ljubljane izjemno veliko (do zdaj jih je prijavljenih več kot tisoč) in smo pri izvedbi tečajev tehnično omejeni, bomo z brezplačnimi računalniškimi tečaji nadaljevali tudi v prihodnjih letih. Večina prijavljenih kandidatov bo torej razporejenih na tečaje v prihodnjem letu. O tem bomo vse prijavljene pisno obvestili predvidoma novembra. Ob prijavi prosimo občana, da nam posreduje tudi svoje podatke o prebivališču, ker jim želimo prvenstveno zagotoviti opravljanje tečaja čim bližje domu, to je v najbližji četrtni skupnosti. Zaradi boljše zapolnitve prostih mest po posameznih ČS ali na željo posameznika seveda gornje pravilo ne bo vedno upoštevano. Pri izbiri izvajalca smo zahtevali izpolnjevanje pogojev za izvedbo tečajev, ki bodo udeležencem posredovali taka znanja in v taki obliki ter količini, da bodo usposobljeni za samostojno delo na računalniku. Zaradi tehničnih omejitev in finančnih sredstev, s katerimi razpolagamo v letu 2007, se bo v letošnjem letu tečajev udeležilo “le” dvesto tečajnikov. Vrstni red je bil oblikovan glede na datum prijave. Projekt računalniškega usposabljanja bo postal redna naloga službe za lokalno samoupravo in bo potekal tudi v prihodnjih letih. Za njegovo realizacijo bomo predlagali finančna sredstva v proračunu MOL za leti 2008 in 2009, kandidirali pa bomo tudi za pridobitev dodatnih sredstev iz skladov EU, ki podpirajo program vseživljenjskega učenja, ter za sredstva države. Zato roka za prijavo nismo omejili,” so nam sporočili z MOL.

Ali lahko na tečaj pride nekdo, ki je naglušen ali slabše vidi? “Ne vidimo razloga, da jih ne bi mogli vključiti v izobraževanje, zato bomo poskušali v mejah zmožnosti zagotoviti za tovrstne primere tudi ustrezno tehnično opremo. Udeležence na invalidskih vozičkih bomo vključili v tečaje na lokacijah, kjer ni arhitektonskih ovir za invalide,” je pojasnila Marjana Grobelnik, vodja projekta pri službi za lokalno samoupravo pri MOL.

vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt