O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Izvedba e-volitev v Sloveniji je žrtev politizacije!

Kategorija: Blog | Datum objave: Sunday, 28. 10. 2007 | Avtor:

Elektronske volitve so tehnološka nadgradnja tipičnih papirnatih volitev. Tehnološke rešitve, ki so za zaupanje ljudi ključnega pomena, je opisal tudi minister Virant in predstavljajo dobro rešitev potencialnih zlorab. Čeprav imamo tehnološke pomisleke rešene, pa ostaja ključen element nezaupanje ljudi. Pridobivanje zaupanja je zelo dolgotrajen postopek, nanj pa imajo izredno slab vpliv politične stranke, ki se ideološko in glede na moč in čas opredeljujejo za ali proti e-volitvam.

Medtem ko je bil aktualni premier Janez Janša v času opozicije proti uvajanju e-volitev, pa so sedaj njegovi ministri postali zagovorniki in pobudniki sprememb volilnega zakona in s tem izvedbe e-volilnega postopka. Ministri prejšnje vlade, ki so v času svojega mandata izdelovali študije o izvedbi elektronskih volitev in celo sodelovali z aktualnim ministrom za upravo, Gregorjem Virantom, pa danes nasprotujejo uvedbi e-volitev. To se jasno vidi tudi v repliki nekdanjega sekretarja bivšega ministrstva za informacijsko družbo, Józsefa Györkösa, kjer slednji opozarja na napake, zaradi katerih bi morali volitve prihodnje leto razveljaviti, medtem ko minister Virant zagovarja možnost elektronskega oddaje glasu na predčasnem glasovanju z možnostjo ponovnega glasovanja v času rednih volitev.

Menim, da je odločanje za uvedbo ali prepoved elektronskih volitev izredno spolitizirano in s samimi varnostnimi in tehnološkimi vprašanji glede izvedbe ni povezano. Vseeno se v javnosti zaradi nenehnega nasprotovanja in prerekanja okoli izvedbe ustvarja mnenje, da so elektronske volitve le modna muha ministra (bodisi aktualnega bodisi prejšnjega) in kot taka ni vredna trezne razprave v javnosti.

V Mladini objavljena replika na članek E-volitve že leta 2008?


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt