O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bodo italijanski blogerji plačevali davke?

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 29. 10. 2007 | Avtor:

prodi.jpgItalijanske pisce spletnih dnevnikov je presenetila novica, da je Prodijeva vlada enoglasno podprla zakon, ki za pisanje spletnega dnevnika v Italiji uvaja davek, obvezna pa bo tudi registracija na ministrstvu za kulturo.

Italijanski kritiki so hitro izračunali, da bi morali po sprejetju tega zakona zapreti 99 odstotkov vseh italijanskih spletnih dnevnikov.

Težava je namreč v splošnem besedilu zakona, ki bi lahko po nekaterih interpretacijah urejeval vse spletne dnevnike, tudi tiste, ki so neprofitni in amaterski, registracija, ki je sedaj obvezna “samo” za poklicne medijske hiše, pa bi bila od sprejetja zakona naprej obvezna za vse, ki bi si, denimo, ustvarili profil na družbenem spletnem mestu Facebook.

Vseeno pa kaže, da zakona v tako strogi obliki vseeno ne bodo sprejeli, saj se je sprejetju uprla tako strokovna kot tudi laična javnost. Vodja opozicije, znani italijanski komedijant Beppe Grillo, je morebitno sprejetje zakona označil za “konec spleta v Italiji”, zaradi kritičnega odziva javnosti pa so se tudi nekateri ministri, ki so prej zakon enoglasno potrdili, začeli spraševati o smiselnosti sprejetja.

Tako je minister za komunikacije, Paolo Gentiloni, priznal, da je potrebno zakon popraviti, medtem ko je minister za promet Antonio Di Pietro zakon označil za “umor človekovih pravic,” in pojasnil, da ga sam ni potrdil.

Vir: The Register


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt