O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Ameriška mladina se ogreva za prihodnje predsedniške volitve

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 5. 11. 2007 | Avtor:

836314_girls.jpgV Združenih državah je mladina dobila nov dvosmerni komunikacijski kanal, preko katerega se lahko aktivno vključijo v predvolilno tekmo za predsedniške volitve prihodnje leto.

Spletno mesto Scoop08 bo osrednja točka, kjer bodo mladi novinarji spremljali vse predsedniške kandidate in o tem poročali javnosti.

Ustvarjalci pojasnjujejo, “da smo opazili veliko praznino pri komuniciranju z mladimi volivci in upamo, da jo bomo z našim projektom uspešno zapolnili.”

Statistično gledano bodo volivci stari od 18 do 29 let predstavljali skoraj četrtino volilnega telesa, ki bo naslednje leto volilo predsednika Združenih držav Amerike, predsedniški kandidati pa so mladino “opazili” šele pred štirimi leti. “Število mladih, ki se dejansko registrirajo in tudi oddajo svoj politični glas na volitvah, je v zadnjih letih skokovito naraslo,” pojasnjuje Kat Barr, vodja raziskav pri nevladni organizaciji Rock the vote.

Barrova še meni, da so ravno mladi volivci leta 2006 pomenili odločilne glasove za senatorje v zvezni državi Montana in Virginija, kjer so demokratski senatorji večino pridobili ravno po zaslugi mladine. Po raziskavi inštituta Pew se namreč dobra polovica (58%) mladih opredeljuje za demokrate in samo 36% trdi, da so jim blizu republikanci. Mlade po raziskavi organizacije Rock the Vote najbolj skrbi vojna v Iraku, cena izobraževanja in zdravstvena problematika.

Spletno mesto Scoop08 bo o predsedniških kandidatih poročalo v video, avdio in tekstualnem formatu, priložnost pa bodo dobili vsi kandidati in ne samo glavnih pet. “Videli bomo, če se bo projekt obnesel,” meni eden od ustanoviteljev, Andrew Mangino, ki je optimističen. “Vedno več mladih zanima politika in vedno več mladih izraža željo po sodelovanju,” dodaja.

Vir:
BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt