O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Pa kdo je ta Ron Paul?

Kategorija: Kolumna | Datum objave: Monday, 5. 11. 2007 | Avtor:

jureUporabljate Digg ali Reddit? V moje vsakodnevne navade na spletu se je trdno zasidral Reddit. Preprost, pregleden, informativen. Obe spletni strani sodita med tiste vidnejše predstavnike Spleta 2.0, kjer uporabniki z vpisovanjem povezav na zanimive spletne strani in glasovanjem določajo, kaj je trenutno vredno vaše pozornosti.

Dokaj koristno, saj najdete zgodbe, ki bi jih v siceršnji poplavi informacij morda spregledali. Če nič drugega, vam lahko redna doza prav tako prisotnih bolj ali manj posrečenih štosov popestri pavze v službi. Precej bolje kot odpiranje verižnih pisem, kjer vam že deseti kolega/kolegica pošilja isto strašno zabavno e-poštno sporočilo.

Politične teme so na Redditu seveda bogato zastopane. Perspektiva je sicer ameriška, a nič ne de. Včasih prija ugotovitev, da je politika povsod ista. Med temami seveda visoko kotirata stanje v Iraku in vladavina Busha mlajšega. V kolikor bi sodili po uporabnikih Reddita, ima trenutni ameriški predsednik tak status kot sramne uši; nerodno ti je, srbi, nadloge pa se nikoli ne znebiš dovolj hitro. Ja, grešili smo, samo naj že čim prej mine, prosim.

Pred jesenjo 2008 žal ne bo nič. Še prej pa morata obe glavni stranki izbrati predsedniška kandidata (ali kandidatko). Tukaj pa se med tistim, kar vidite na prvi strani Reddita, in tistim, kar se zdi pomembno uveljavljenim medijem (časopisi, televizijske postaje), pojavi velika razlika. Rudy, Hillary in Barack, ki so jih klasični mediji nekako ustoličili kot najresnejše kandidate, so seveda prisotni tudi na Redditu, a še zdaleč ne tako pogosto kot Ron Paul. Ron kdo?

Umestno vprašanje pri kandidatu, ki v javnomnenjskih anketah med republikanskimi volivci dobi zgolj par odstotkov glasov, zunaj ZDA pa je povsem neznan. Ron Paul je teksaški kongresnik, ki je leta 1988 kot kandidat Libertarne stranke (a še vedno član Republikanske stranke) že kandidiral za predsednika in – kot se ameriškim libertarcem redno dogaja – popolnoma pogorel. Tukaj se bo nekaterim že svitalo, za kaj se Ron Paul zavzema. Večina idej je iz klasičnega libertarnega arzenala: je goreč zagovornik proste trgovine (a nasprotnik NAFTE), nizkih davkov (predlaga celo ukinitev zveznega davka na dohodek) in nizke javne porabe (ukinil bi večino zveznih agencij). Nasprotuje vojni proti drogam in nadzoru orožja. Na nekaterih drugih področji, kot je recimo pravica do splava ali možnost posvojitve za geje, je bolj v republikanskih tirnicah, zlasti zanimive pa so tiste ideje, kjer povsem izstopa. Že od vsega začetka je v skladu s svojimi izolacionističnimi pogledi na zunanjo politiko glasoval proti vojni v Iraku. Podpira umik ZDA iz NATA in Združenih narodov.

I don’t need to tell you that our American way of life is under attack. We see it all around us — every day — and it is up to us to save it.

The world’s elites are busy forming a North American Union. If they are successful, as they were in forming the European Union, the good ‘ol USA will only be a memory. We can’t let that happen.

The UN also wants to confiscate our firearms and impose a global tax. The UN elites want to control the world’s oceans with the Law of the Sea Treaty. And they want to use our military to police the world. Vir

Vsekakor zanimiv politik, ki si je zaradi vztrajnega zavračanja širjenja vladnih programov in pristojnosti med kolegi prislužil vzdevek “Mr. No”. Toda še zanimivejše kot njegove ideje je vprašanje; kako razložiti to razliko med popularnostjo na internetu in izjemno nizko javnomnenjsko podporo ter zapostavljenostjo v mainstream medijih? Reddit namreč sploh ni edina spletna postaja, kjer je nadpovprečno zastopan. Technorati, Hitwise in Alexa Internet, ki merijo priljubljenost določenih iskalnih pojmov, ga uvrščajo na lestvico najbolj iskanega na internetu. Njegov kanal na You Tube je po navedbah na Wikipedii izredno popularen, donacije z interneta pa so ključni vir financiranja njegove kampanje.

Samo politik, ki je s pomočjo interneta in viralnega marketinga z zvestimi podporniki naredil največ glede na zmožnosti? Ali pa gre med med rednejšimi uporabniki interneta in orodij Spleta 2.0 iskati neko novo družbeno skupino, ki jo navdušujejo drugačni politiki? Če je odgovor na drugo vprašanje da, se bo to obdržalo tudi s časom, ko bodo današnji novi mediji postali mainstream?

  Na glavno stran | Arhiv


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt