O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Prenosniki za 100 dolarjev so se podražili

Kategorija: Amerika, Azija, EU, Ostali svet, Slovenija | Datum objave: Monday, 5. 11. 2007 | Avtor:

7c0d63353c4fd58859b6b564a986157e.jpgPrenosniki za 100 dolarjev, ki so namenjeni revnim otrokom vsega sveta, so bili očitno preveč ambiciozna zamisel. Njihova cena se je namreč povzpela na 200 dolarjev.

Fundacija En prenosnik na otroka, ki jo je ustanovil Nicholas Negroponte, je na svoji spletni strani začela prodajati naprave po omenjeni ceni. Že februarja je fundacija sporočila, da se bo cena dvignila za polovico, torej na 150 dolarjev, pred dvema tednoma pa so jo še popravili in sporočili, da izdelava računalnika stane 188 dolarjev. Zakaj ponujajo prenosnike še za 12 dolarjev več, ni znano.

Prenosnike bodo izdelovali v tovarni na Kitajskem, proizvodnja pa naj bi se začela novembra letos. Tudi programska oprema je še v razvoju in naj bi bila pripravljena šele v začetku decembra. Prav tako še ni znano, če bodo prenosniki omogočali namestitev Microsoftovega operacijskega sistema Windows XP. Programski gigant se trudi modificirati operacijski sistem, vendar še ne vedo, če bodo uspešni.

Prenosniki imajo tipkovnice z možnostjo menjave jezika, kamero in omogočajo brezžičen priklopa na splet. Monitor omogoča preklop na črnobelo različico, kar olajša gledanje na močni sončni svetlobi. Za razliko od svojih večjih in držajih bratov porabi kar 15-krat do 20-krat manj energije.

Projekt je ob zagonu udaril kot atomska bomba in napovedal, da bo dodobra zamajal računalniško industrijo in zbil cene na minimum. Negroponte je še aprila ambiciozno razglašal, da bo do maja prišlo 2,5 milijona naročil, proizvodnja pa naj bi se začela septembra. Realnost je daleč od načrtov. Do danes so naročila prišla iz treh držav – Peruja, Mongolije in Urugvaja. Natančna številka ni znana, vendar naj bi bila po nekaterih informacijah nižja od 200.000.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt