O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Do leta 2010 novo e-dovoljenje za prebivanje v Evropi

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 26. 11. 2007 | Avtor:

388632_22228491.jpgV poteku je načrtovanje novega univerzalnega e-dovoljenja za bivanje v Evropski uniji. Dovoljenje bo veljalo za vseh 27 držav, e-dovoljenje pa bo narejeno z najnovejšo pametno tehnologijo, ki bo omogočalo varno shranjevanje biometričnih podatkov.

Do konca leta naj bi Evropska unija sprejela nove zakone, ki bodo omogočale sprejetje novega e-dovoljenja za vse članice Evropske unije. E-dovoljenje naj bi harmoniziralo dosedanjo uporabo podatkov, omogočalo varno dokumentiranje in olajšalo preverjanje ustreznosti izdajanja dovoljenj za prebivanje posameznikov iz tretjerazrednih držav.

Tehnične specifikacije bodo predložili leta 2008, tehnične specifikacije pa bodo prilagojene vsem državam Evropske unije. Novo e-dovoljenje bodo v državah članicah začeli izdajati leta 2010. Vsako e-dovoljenje bo vključevalo dva biometrična čitalca- sliko obraza in dva prstna odtisa.

Delovno različico e-dovoljenja je nedavno izdalo podjetje Giesecke & Devrient, ki se ukvarja s proizvodnjo pametnih kartic in identifikacijskih dokumentov. ” E-dovoljenje, ki ga predstavljamo, že ustreza vsem pravilom in zahtevam komisije Evropske unije,” je dejal Hans Wolfgang Kunz, predstavnik G&D-ja.

Glede na zahtevane specifikacije e-dovoljenja glede na državo članico, lahko e-dovoljenje vsebuje tudi druge e-podatke, ki bi lahko omogočali dostop do e-informacij ali omogočali e-identifikacijo v matični državi.

Vir: ePractice.eu
[tags]e-uprava, EU[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt