O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Prenosnike za sto dolarjev ovira pomanjkanje politične volje, meni predsednik fundacije

Kategorija: Amerika, Azija, EU, Ostali svet | Datum objave: Monday, 3. 12. 2007 | Avtor:

olpc.jpgPredsednik fundacije “One laptop per Child”, Walter Bender, je v intervjuju pojasnil, da je glavna težava pri izvedbi načrta, po katerem naj bi v državah tretjega sveta vsak otrok dobil prenosni računalnik, predvsem pomanjkanje politične volje.

Po benderjevem mnenju je glavni vzrok strah politikov, ki se bojijo sprememb, “saj le-te prinašajo tveganje,” meni Bender. Nasprotuje mu nigerijski minister za šolstvo, dr. Igwe Aja-Nwachuku, ki poudarja, da so prenosni računalniki zadnja stvar, ki jo učenci potrebujejo. “Kako bodo otroci uporabljali prenosnike, če nimajo kje sedeti, če nimajo šole in če nimajo prostorov, kjer bi učenje lahko potekalo?” se sprašuje Igwe Aja-Nwachuku.

Čeprav se je predhodna nigerijska vlada zavezala k nakupu enega milijona prenosnikov, pa se po volitvah klima spreminja. “Mi skušamo konstruktivno oceniti, ali je prenosnik res tako zelo potreben in ali ne bi bilo potrebno predhodno spremeniti še kaj drugega,” poudarja Igwe Aja-Nwachuku.

Od začetka razvoja prenosnika za sto dolarjev v letu 2002, je na nakup pristalo več držav tretjega sveta, vseeno pa je pogodbo dosedaj dejansko podpisal samo Urugvaj, ki bo tako dobil sto tisoč prenosnikov.

Vir: BBC News
[tags]e-dostop, prenosnik[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt