O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Z i-volitvami tudi Latvija

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 10. 12. 2007 | Avtor:

_39157750_spam203_body.jpgLatvija se namerava pridružiti ostalim baltiškim državam in tudi sama uporabiti i-volitve. Volivci bodo tako lahko svoj glas oddali preko spleta že na volitvah leta 2009.

“I-volitve bomo uporabili za lokalne volitve in volitve v evropski parlament,” je dejala ministrica za e-vlado Ina Gulde. “Uporaba e-volitev za nas pomeni ponudba dodatnega kanala za izražanje mnenj,” je dodala Guldova. “64 odstotkov Latvijcev uporablja splet. Mlajša generacija, ki uporablja splet in je ponavadi politično neaktivna, bi lahko močno pridobila pri uporabi tega volilnega sistema,” je še dodala Guldova.

Sistem e-volitev naj bi bil pripravljen do marca leta 2009, ko bo 1,45 milijonov volivcev glasovalo na lokalnih volitvah. Volitve v evropski parlament bodo v Latviji, in drugod v Evropski uniji, potekale junija leta 2009.

Latvijska soseda Estonija je marca prišla v zgodovino, ko so uspešno izpeljali elektronske volitve v parlament. Okoli 30 000 ljudi oziroma tri odstotke, je svoj glas oddalo preko spleta.

V Litvi pa so dejali, da bo lahko 2,7 milijonov volilnih upravičencev svoj glas oddalo preko spleta že naslednje leto na parlamentarnih volitvah.

Vir: Inquirer.net
[tags]i-volitve, Latvija[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt