O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Google s pomočjo Youtuba uči varovanja zasebnosti

Kategorija: Amerika, Azija, EU, Ostali svet, Slovenija | Datum objave: Monday, 14. 01. 2008 | Avtor:

538308_no_copyright_issues_.jpgPri Googlu so se na svoj način odzvali na številne očitke o slabi zaščiti zasebnosti uporabnikov njihovih storitev. Na svoji priljubljeni spletni strani Youtube ima namreč Google od sredine oktobra poseben kanal, ki je namenjen poučevanju uporabnikov o varnostnih ukrepih.

Kratke filme o varnostnih nasvetih ne producirajo profesionalne hiše, v njih tudi ne nastopajo profesionalni igralci, snemajo jih kar Googlovi inženirji s pomočjo ročne videokamere. V njih strokovnjaki Googla preprosto sedijo v svojih pisarnah in demonstrirajo, kako se nadzirajo varnostne nastavitve v posameznih njihovih izdelkih, kot so Blogger, Docs in Picasa. Poleg tega uporabnike poučujejo o tem, kako je mogoče Googlovo klepetalnico uporabljati za zaseben klepet in kako preprečiti izpis telefonske številke na iskalniku.

Poznavalci poudarjajo, da je trenutno težko oceniti, koliko so te predstavitve uspešne oziroma kako uspešne bodo v bodoče. Prvi video o varnostnih nasvetih si je v prvih treh tednih ogledalo okoli 50.000 uporabnikov, kar je po besedah Victorie Grand z oddelka za stike z javnostjo zelo spodbudno.

Odzivi uporabnikov na korak giganta pa so različni. Medtem ko nekateri hvalijo Google, da seznanja uporabnike z posameznimi podrobnostmi glede varnosti na spletu, pa drugi cinično ugotavljajo, da lahko vlada – če želi pridobiti določene podatke – nekatere varnostne ukrepe zaobide.

Analitiki ocenjujejo, da je Google z izdajo kanala, namenjenega varnostnim vprašanjem, ravnal modro. Še posebno zaradi vse večjega pritiska, pod katerim so spletna in oglaševalska podjetja zaradi zaščite zasebnosti uporabnikov. Pričakovati pa je kritike na vsebino predstavitev v videih in očitke, da naj se pri Googlu namesto z razlago varnostne politike več ukvarjajo z iskanjem bolj učinkovitih rešitev za zagotavljanje zasebnosti in varnosti uporabnikov njihovih storitev.

Vir: Dnevnik
[tags]google, youtube, varovanje, zasebnost[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt