O portalu    Avtorji    Kontakt


 

V Šmarju brezplačen dostop do brezžičnega interneta

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 14. 01. 2008 | Avtor:

untitled-1-copy.jpgPo mesecu dni testiranj je v Šmarju pri Jelšah začelo delovati sedem javnih e-točk, ki omogočajo brezžični in brezplačni dostop do svetovnega spleta. Točke so postavili v šolah, na vsaki šoli so namestili dve uporabniški mesti, e-točki, ki so namenjene predvsem osnovnošolcem, dostopni pa sta tudi vsem drugim uporabnikom od ponedeljka do petka od 8. do 14. ure.

Točke so v Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah in v njenih šestih podružničnih osnovnih šolah: Mestinje, Sladka Gora, Sveti Štefan, Šentvid pri Grobelnem, Zibika in Kristan Vrh.

Kot pravijo na šmarski občini, so z brezžičnim WiFi-omrežjem s pomočjo ojačevalnika signala pokrili območje v radiusu 450 metrov, ovire pa predstavljajo t. i. temne lise. Gre za fizične prepreke, kot so drevesa, stavbni objekti ali teren. Da bi pokrili tudi temne lise in brezžično omrežje še razširili, namerava občina v prihodnjem letu zagotoviti nova sredstva.

Kot so še dejali v Šmarju, bodo poskušali s tem projektom v naslednjih štirih letih zmanjševati digitalni razkorak med prebivalci iz bolj razvitih predelov Slovenije in brezplačni širokopasovni dostop do spleta omogočiti še tistim, ki tudi iz socialnih razlogov nimajo domačega računalnika, kaj šele dostop do spleta. Za ureditev vseh sedmih točk je nekaj manj kot 20 tisoč evrov prispevala država, občina pa je dodala sredstva v višini DDV-ja.

Vir: Večer
[tags]Šmarje, splet, brezžični, dostop[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt