O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Poročilo ZN: Na lestvici e-participativnih držav Mozambik in Kostarika prehiteli Slovenijo

Kategorija: Amerika, Azija, EU, Ostali svet, Slovenija | Datum objave: Monday, 21. 01. 2008 | Avtor:

un.jpgZdruženi narodi so pripravili poročilo o stanju e-vladanja po svetu v letu 2008. Tokrat so prva tri mesta zasedle skandinavske države, Švedska, Danska in Norveška. Slovenija je nazadovala, letos je zasedla 26. mesto. V raziskavo so vključili 192 držav članic Združenih narodov.

Prvih 10 mest so zasedle naslednje države:

1. Švedska
2. Danska
3. Norveška
4. ZDA
5. Nizozemska
6. Koreja
7. Kanada
8. Avstralija
9. Francija
10. Velika Britanija

Evropske države so zasedle kar 70 % mest med prvimi 35. državami, azijske države pa 20 %. Največji razlog uspeha evropskih držav je predvsem vlaganje v infrastrukturo in spletne povezave, predvsem vlaganje v širokopasovne povezave.

    Uporabljeni kriteriji v raziskavi

Kriteriji, po katerih so oblikovali lestvico so bili:

* dostop do informacij,
* spletni obrazci in dovoljenja,
* poslovne priložnosti,
* varnost uporabnikov,
* zaupanje uporabnikov,
* infrastruktura,
* participacija,
* nenehna dostopnost,
* enostavnost uporabe,
* prijaznost do uporabnikov,
* možnost vse na enem mestu itd.

    Slovenija in e-vladanje

Slovenija je med 192. državami zasedla 26. mesto z indeksom 0.6696, je mesto za Češko in mesto pred Italijo. Naj za primerjavo povemo, da ima Švedska, prvouvrščena na lestvici, indeks 0.9157.

    E-participacija

E-participacijo so opredelili kot institucionalno možnost in pripravljenost vključiti državljane v odločevalske procese in strukturo, ki državljanom omogoča dostop do javnega dialoga.

E-dostop: Spletne strani vlad predstavljajo informacije o izvoljenih predstavnikih, strukturi vlade, politiki in programih, kontaktnih informacijah, proračunu, zakonih in pravilih ter ostale informacije. Informacije so posredovane skozi različna spletna orodja: blogi, forumi, sms-i, spletne skupnosti, novičarske informacije in liste e-naslovov.
E-konzultacije: Vladne spletne strani vsebujejo orodja za e-konzultacije. Državljani lahko s pomočjo e-peticij določajo dnevni red vlade. Vlada poskrbi, da ima vsak izvoljeni predstavnik svojo spletno stran, kjer lahko komunicira s svojimi volivci, ustvarja arhiv debat in odgovarja na vprašanja volivcev.
E-odločevanje: Vlada je pripravljena sprejeti in upoštevati mnenja državljanov pri sprejemanju odločitev. Vlada obvešča državljane o tem, katera mnenja so bila upoštevana.

Lestvica prvih petih v kategoriji e-participacije:
1. ZDA
2. Koreja
3. Danska
4. Francija
5. Avstralija

Slovenije med prvimi 35. državami ni. So pa med 35. državami države kot so Vietnam, Mehika, Kolumbija, Kostarika, Mozambik in druge…

    Internetni ne-dostop

Naj na koncu dodamo še to, da so na svetu še vedno države, ki spleta ne poznajo. Te države so Centralno-Afriška republika, Somalija in Zambija. V poročilu je opaziti tudi velike razlike med severnimi in južnimi državami. Kot primer naj navedemo, da je celotno število širokopasovnih priključkov v Afriki enako številu priključkov v mestu Sao Paulo v Braziliji. Po drugi strani pa je celotno število širokopasovnih priključkov v celotni Latinski Ameriki enako tistim v mestu Seul v Koreji.

Združeni narodi sicer napovedujejo, da se bo do leta 2010 število uporabnikov spleta povzdignilo na 1.8 milijarde, kar skupaj prinese 30% svetovne populacije.

Vir: World e-Democracy Forum
[tags]ZN, e-vladanje, dostop, poročilo[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt