O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Američani v tujini bodo lahko v predsedniških volitvah sodelovali tudi prek spleta

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 28. 01. 2008 | Avtor:

democrats-abroad.jpgLetos bodo lahko demokrati, ki živijo zunaj Združenih držav Amerike, prvič svoj glas oddali tudi prek spleta. Američani v tujini bodo lahko med 5. in 12. februarjem svoj glas v predizboru demokratskega kandidata glasovali prek spleta, po faksu, po pošti in v živo na voliščih v več kot stotih državah.

“Spletni sistem je neverjetno varen. Varnost je bila ena naš prvi cilj,” je dejala Lindsey Reynolds, izvršna direktorica združenja Demokrati v tujini. Volilni sistem omogoča oddaja volilnega glasu tistim, ki ponavadi te možnosti niso imeli,” je dodala Reynoldsova.

Državljani Združenih držav se morajo združenju Demokrati v tujini pridružiti do prvega februarja. Sporočiti morajo, da nameravajo voliti prek spleta in ne na volišču, kjer so volili zadnjič. Obljubiti morajo, da v predsedniških volitvah ne bodo volili dvakrat, vendar pa to ne pomeni, da ne smejo sodelovati v katerih koli drugih volitvah.

Člani združenja bodo dobili identifikacijsko številko, s katero se bodo lahko prijavili in oddali svoj glas. Te glasove bodo vključili v avgustovski demokratski konvenciji, kjer je 22 delegatov.

Podjetje Everyone Counts je programsko opremo izdelovalo deset let, sodelovali pa so v nekaterih angleških volitvah med leti 2000 in 2003.

Po oddaji svoj glas bo program izdal potrdilo o izbranem kandidatu, katerega si bodo lahko posamezniki tudi natisnili. Potrditev glasu in tiskanje potrdila je velik napredek, saj mnogi e-avtomati v Združenih državah te funkcije nima.

“Zabeležili nismo nobenih varnostnih težav. Sistem ves čas volitev skrbno nadzorujemo,” je dejala Lori Steele, direktorica podjetja Everyone Counts.

“Mnogo držav v ZDA je izrazilo željo po vpeljavi našega sistema,” je dejala Steelova. Vendar pa so idejo o spletnem glasovanju postavili na stranski tir, saj se je fond za pilotne projekte zmanjšal.

Okoli šest milijonov Američanov z volilno pravico živi v tujini. Voli jih le manjšina, kajti do sedaj so lahko volili le prek pošte. Poštni sistem je izredno slab, saj je na splošnih volitvah leta 2006 od 992 034 poslanih glasovnic v tujino v Združene države prišlo le 330 000 glasovnic. Kar semdeset odstotkov poslanih glasovnic je volilna komisija dobila nazaj kot zavrnjeno pošiljko.

Društvo republikanci v tujini že od leta 2003 ne sodeluje z republikanci v ZDA, zato ne morejo voliti prek spleta. Njihova glavna naloga je motivirati republikance v tujih državah, naj se na volilni dan vrnejo domov.

Vir: Yahoo news
[tags]volitve, splet, tujina, glasovanje[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt