O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Estonija: Oblasti ruskega mladeniča obsodile zaradi kiberterorizma

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 28. 01. 2008 | Avtor:

blogcover1.jpgEstonske oblasti so za majske napade na spletno mesto estonskega premiera, zaradi katerih je spletno mesto prenehalo delovati, na denarno kazen obsodile dvajsetletnega Rusa, ki mora sedaj plačati več kot tisoč evrov denarne kazni.

Estonija je Rusijo že letos spomladi obtožila, da stoji za napadi na spletna mesta estonskih oblasti, Rusija pa je te očitke zanikala. Vzrok kibernetskih napadov naj bi bila estonska odstranitev spomenikov iz dobe sovjetske okupacije te baltske države.

Dvajsetletni študent je po pogovoru z estonskimi oblastmi priznal, da je bil napad na spletno mesto premiera znak protesta, saj ima med rusko manjšino v Estoniji premier zelo malo podpore.

Čeprav je Estonija za pomoč pri obrambi pred kibernetskimi napadi zaprosila celo zvezo NATO, pa so kasneje ugotovili, da za napadi najverjetneje stojijo mlajši posamezniki in da ne gre za organizirano vojno s strani Rusije.

“Mladenič je svoj zločin priznal in ob dejstvu, da je to njegov prvi prekršek, smo mu naložili le denarno kazen,” je sodbo komentiral Gerrit Maesalu, predstavnik estonskega tožilstva. Hkrati je študent Dimitrij Galuškevič prvi obsojenec zaradi kibernetskega terorizma v Estoniji.

Vir: Dnevnik
[tags]Estonija, kiberteroritem, splet[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt