O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Slovenija bo dobila regionalno središče za razvoj e-uprave

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 28. 01. 2008 | Avtor:

afna.jpgMinister za razvoj Žiga Turk in predsednik Microsofta Bill Gates sta oznanila, da bo imelo središče za razvoj e-uprave za JV Evropo sedež v Ljubljani. V Berlinu, kjer je potekal forum vodilnih vladnih predstavnikov, sta najavila javno-zasebno partnerstvo med državami jugovzhodne Evrope, nevladnimi organizacijami in vodilnimi tehnološkimi podjetji.

“To središče bo dragocen vir pri naših prizadevanjih za uspešno, varno in sodobno prihodnost za državljane iz jugovzhodne Evrope. Odločitev, da se središče postavi v Ljubljani, je skupaj s slovenskim prevzemom predsedovanja Evropski uniji v tem mesecu simbolično za rast prepoznavnosti celotne regije kot enakovrednega partnerja pri rasti in prihodnosti Evrope,” je sporazum pozdravil minister Turk.

Projekt CeGD uživa široko podporo in zanimanje. ZDA so ponudile finančno podporo, med zainteresirani partnerji pa so tudi Svetovna
banka, Srednjeevropska pobuda in CSI-Piemonte. Generalni direktorat Evropske komisije za informacijsko družbo in medije pozdravlja
projekt, saj bo središče pomagalo regionalnim vladam pri izvajanju načrta eSEE Agenda Plus in spodbujalo e-vladna prizadevanja v regiji.

Središče eGovernance Centre bo podpiralo to regionalno vizijo z razvojem ogrodja za boljše upravljanje, z raziskavami, izmenjavo
najboljših praks ter poslovnimi inovacijami za regionalno rast in razvoj.

Microsoft bo v skladu z dogovorom prispeval sredstva, programsko opremo, izobraževalne načrte, tehnična orodja in smernice za razvoj ter upravljanje informacijskih sistemov v javnem sektorju.

V začetku bo poslanstvo središča usmerjeno v štiri ključne funkcije:

Izobraževanje in usposabljanje
Središče bo pomagalo regionalnim vladam pri razvoju zmogljivosti in znanja o e-upravi ter pri iskanju konkretnih področij, ki zahtevajo izobraževanje in podporo.

Zbirka znanj (vključno z razvojem spletnega portala)
Središče bo pripravilo temeljit pregled obstoječih programov za e-upravo in najboljših praks, in sicer tako v regiji kot pri partnerjih. Prav tako bo razvilo omrežje vodij programov in ponudnikov programov, ki delujejo na področju e-uprave. Vzpostavljena bo posebna spletna stran za spodbujanje prenosa najboljših praks. Spletna stran bo delovala tudi kot platforma za virtualno mreženje med izobraževalci za področje e-uprave, strokovnjaki za informacijske in komunikacijske tehnologije ter drugimi e-vodji.

Delavnice in seminarji
Središče bo izvajalo ali koordiniralo delavnice in seminarje o posameznih področjih ter politikah e-uprave. Center bo tako posredoval najnovejša spoznanja o e-upravi in naslavljal specifične zahteve končnih uporabnikov, strokovnjakov za informacijske tehnologije, medijev, organizacij civilne družbe in malih podjetij. Kjer bo to mogoče, bodo prizadevanja vključevala tudi razvoj priložnosti za samostojno učenje in učenje na daljavo.

Projekti
Središče bo podpiralo regionalne programe za e-upravo z zagotavljanjem posebnih storitev in programov. Prav tako bo središče podpiralo izvajanje projektov za odpiranje priložnosti ter svetovalske storitve, ki vključujejo uporabo lokalnih znanj.

“Delujemo na mnogih področjih, da bi lahko regijo jugovzhodne Evrope ponovno vzpostavili kot varen, demokratičen in gospodarsko cvetoč del Evrope. Informacijska in komunikacijska tehnologija lahko igra pomembno vlogo pri naših pobudah,”je povedal Erhard Busek, posebni koordinator Pakta za stabilnost za jugovzhodno Evropo. “Središče CeGD bo vozlišče za razvoj regionalnih razvojnih rešitev in izmenjavo najboljših praks, s čimer bo vladam omogočilo najboljšo uporabo tehnologije pri javni upravi in tudi pri čezmejnem sodelovanju. Potencial je velik, e-uprava, e-izobraževanje, e-carinjenje, e-javne nabave, e-poslovanje in e-zdravje pa so na vrhu našega seznama,” je dodal Busek.

Vir: RTVSlo
[tags]regionalno, središče, euprave, Gates, Turk[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt