O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bush napovedal vojno tudi spletnemu terorizmu

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 4. 02. 2008 | Avtor:

774781_keyboard_closeup.jpgPredsednik ZDA, George W. Bush, je kongres zaprosil za šest milijard dolarjev, s katerim bi napovedal vojno spletnim teroristom.

Zaradi napadov na estonske vladne spletne strani, ki so jih izvajali predstavniki ruske manjšine v Estoniji, se je predsednik ZDA odločil, da bo začel razvijati tajni sistem varovanja elektronskih komunikacij ameriških vladnih agencij, ki naj bi jih največkrat napadali Kitajci. “Največkrat gre za poskus industrijskega vohunjenja,” je pojasnil predstavnik oddelka ameriške vlade za domačo varnost.

Načrti opisujejo sodelovanje večih agencij (NSA, FBI in CIA), ki bodo nadzorovala vdore in jih analizirala. “Službe bodo sodelovale s Pentagonom, ki bo nad določenimi strežniki v tujini izvajal napade in tako vohunom preprečil vdiranje v ameriške informacijske sisteme,” je še dodal predstavnik oddelka ameriške vlade za domačo varnost.

Vseeno pa je Bushev načrt že razburil strokovno javnost, saj se pojavljajo vse glasnejši kritiki, ki opozarjajo na vdiranje v zasebnost uporabnikov. “Da bodo varnostne službe nadzirale domača omrežja, je zelo zaskrbljujoče,” trdi James X. Dempsey, vodja centra za tehnologijo in demokracijo (Center for Democracy and Technology.), ki je hkrati izrazil dvom nad sodelovanjem agencije NSA, ki deluje v popolni tajnosti. “Ne zdi se mi prav, da tajne agencije nadzorujejo javna omrežja” je še dodal Dempsey.

Vir: Wall street journal, Washington Post
[tags]terorizem, splet, bush, nadzor[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt