O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Splet nam bo pojedel možgane!

Kategorija: Blog | Datum objave: Sunday, 10. 02. 2008 | Avtor:

Vsaj tako razumem dogodke, ki bodo letos spremljali Svetovni dan varne rabe interneta. Razumem je tukaj rabljeno prosto, saj tega pravzaprav ne razumem. Tega paranoidnega predstavljanja spleta oziroma varne rabe le-tega. Že samo ime tega “praznika” namreč signalizira, da je uporaba spleta nevarna oziroma da so uporabniki v nevarnosti. Imaš varen spolni odnos in imaš varno uporabo spleta. Ista stvar, le da je pri prvem kondom plastičen, pri drugem pa…no, saj v bistvu gre za neke vrste plastiko.

Strinjam se, da je splet tak kot vsa druga orodja na tem svetu. “Orodja niso zlobna, zloba se vidi iz uporabe,” bi lahko parafrazirali pisatelja znanstvene fantastike Williama Gibsona, ki je veliko pisal tudi o spletu in povezavah na njem. Vseeno se kolegi na spletnem mestu SAFE.SI zadeve lotevajo zelo restriktivno, na način “knee to the groin“.

Pa je to res rešitev oziroma nam to lahko res prinese želene rezultate? Kaj si sploh želimo? Da bi bil splet varen in da na uporabnike ne bi pretile nevarnosti. Kakšne nevarnosti? No, neznanci, tatovi identitet, Nigerijci in podobni. Kdo to hoče? No, MI seveda. In kdo smo mi?

Pri varnosti na spletu se mi zdi, da skušamo še vedno izvajati odnos “starši-otroci”, čeprav se v veliki večini primerov izkaže, da se mladina kar dobro znajde in da včasih še sami ne vemo vsega. Pa nočem sedaj vsega zvesti na nivo “starši so zastareli, otroke je potrebno poslušati,” ampak na še bolj preprosto domeno. Izkušnje pred teorijo. Preprosto, ne?

Najbolj me pri tem mogoče zmoti odsotnost izbire samega uporabnika. “Varnostniki” mu preprosto podajo seznam Ne-jev in mu zabičajo, da naj se točk drži. V nasprotnem primeru pa… Nič, kazen je neizrečena, ker se “varnostnikom” še sanja ne, kaj se na spletu dejansko dogaja. Človek sploh nima priložnosti nič vprašati, pojasniti, razložiti…knee to the groin deluje v vsej svoji totalnosti. Prepovej, izstopi, ugasni, odidi. Pa se ti ne bo nič zgodilo.

To ničevo dogajanje pa po mojem mnenju predstavlja še večjo nevarnost. Mar niso izkušnje (kakršnekoli že) mati modrosti? Ali pa vsaj teta, ki nam vedno hoče dobro, čeprav nam včasih (bizarna primerjava) zlomi nogo ali nas strese z 220V?

Sam sem mnenja, da s terorjem ne bomo dosegli želenih rezultatov. S terorjem bomo dejansko samo spodbujali “nepravilno”, “nevarno” in “nezaželeno” rabo tega orodja, s katerim se bodo mladi v svojem življenju ukvarjali veliko bolj pogosto in z večjo intenziteto kot smo se mi kadarkoli prej.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt