O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nove osebne izkaznice že pred uvedbo burijo duhove

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 18. 02. 2008 | Avtor:

218535_barcode.jpgGeneralni direktor direktorata za upravne notranje zadeve Bojan Trnovšek je na novinarski konferenci predstavil novo multifunkcionalno osebno izkaznico, ki bo hkrati tudi zdravstvena in bo morala biti enako ali še bolj varna kot je današnja zdravstvena kartica.

Kartica pa je že naletela na prve negativne odzive, med drugim sta protestirala informacijska pooblaščenka Nataša Musar-Pirc in dr. József Györkös.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je danes izrazila določene varnostne zadržke glede napovedane multifunkcionalne osebne izkaznice. Ob tem je opozorila, da predlagatelj ni pripravil analize ocen tveganja na zasebnost. Notranje ministrstvo se je po njeni oceni za spremembe odločilo na hitro in nepremišljeno.

Predlagatelj zakona ni pripravil nobene analize ocen tveganja na zasebnost, kot tudi še nikoli prej pri kakšnem drugem zakonu, ki je posegel v temeljno človekovo pravico do varstva osebnih podatkov, je še zapisala. Projektov se predlagatelji zakonov po njenem mnenju lotevajo na hitro ter nepremišljeno in “v zadnjem času vse prevečkrat z izgovorom, da gre za odpravo administrativnih ovir. Sledi se torej doseganju hitrih ciljev, na dolgoročne posledice pa se ne pomisli”, ocenjuje Pirc Musarjeva.

Ministrstvo za notranje zadeve je “tik pred zdajci” – preden je šel zakon v državni zbor – v obrazložitvi zapisalo, da se tudi davčna številka kot uradni identifikator pogosto uporablja pri elektronskih storitvah državne uprave. “Kolikor je pooblaščencu znano, se davčna številka ne pojavlja pogosto pri elektronskih storitvah e-uprave. Uporablja se jo le pri eni sami storitvi, ki je pravilno omenjena, in sicer gre za sistem e-davki”, je v sporočilu za javnost zapisala informacijska pooblaščenka.

Glavna skrb pooblaščenke “je hitenje in premalo domišljene rešitve ter odsotnost resne analize učinkov na zasebnost. Na dolgi rok takšni projekti lahko posameznikom resnično prinašajo ugodnosti, a le takrat, ko bodo izvajalci podrobno poskrbeli tudi za ustrezno raven varstva osebnih podatkov”, sklene Pirc Musarjeva.

Komentar dr. József Györkösa

Vir: Vest, Dnevnik
[tags]e-uprava, varnost, zasebnost[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt