O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Gostota širokopasovnih priključkov še vedno zaostaja za evropskim povprečjem

Kategorija: EU, Slovenija | Datum objave: Monday, 24. 03. 2008 | Avtor:

04_19_12-mobile-phone_web.jpgPozitivni trend iz leta 2006 se nadaljuje, še posebno v smislu rasti trga širokopasovnih in mobilnih storitev. Vseeno Evropska komisija opozarja, da Slovenija še vedno zaostaja za evropskim povprečjem.

“Zahvaljujoč učinkoviti regulaciji cen, se v Sloveniji povečujeta tako širokopasovna penetracija kot razvezava lokalne zanke,” v poročilu o napredku enotnega evropskega trga za elektronske komunikacije za leto 2007 ugotavlja evropska komisija.

Širokopasovna penetracija se je povzpela na 17,28 odstotka, kar pomeni slabih 350.000 širokopasovnih priključkov, od tega večina temelji na tehnologijah ADSL2+ in VDSL2, v primerjavi z minulim januarjem pa je število priključkov naraslo za dobrih 24 odstotkov. Slovenija se je od zadnjega poročila nekoliko približala povprečni gostoti širokopasovnih priključkov v EU27, vendar še vedno zaostaja slabe tri odstotne točke. Operaterji na trgu ponujajo vse več alternativnih tehnologij, kot je optika, ugotavljajo pa, da se cena storitev prek tovrstne povezave giblje tudi do dvakrat nižje od storitev DSL nacionalnega operaterja, kar največjemu konkurentu (T-2) omogoča več kot 85 odstotkov trga na tej platformi.

V začetku leta so alternativni operaterji obvladovali nekaj več kot polovico širokopasovnega trga, pri čemer je tržni delež Telekomu Slovenije na segmentu DSL upadel na 69,5 odstotka. Zaradi bolj učinkovite razvezave lokalne zanke in porasta tehnologije FTTH (fiber to the home) je relativni delež kabelskih povezav v širokopasovnih upadel na četrtino trga, kar pomeni 87.440 priključkov.

Na trgu tradicionalnih priključkov PSTN in ISDN na Telekom še vedno odpade 98 odstotkov vseh prihodkov, le pet odstotkov uporabnikov fiksne telefonije pa te storitve koristi pri alternativnih operaterjih. Številu priključkov telefonije IP zahvaljujoč konvergenci storitev še naprej narašča, storitve telefonije IP pa trenutno omogoča osem ponudnikov. Pri slovenskih gospodinjstvih penetracija priključkov PSTN in ISDN dosega 75 odstotkov, medtem ko telefonijo IP uporablja devet odstotkov vseh gospodinjstev.

Mobilna penetracija v Sloveniji se po podatkih evropske komisije približuje zasičenosti in je bila januarja letos 94-odstotna. Mobitel je obvladoval 67 odstotkov trga, medtem ko je imel glavni konkurent Simobil 25-odstotni tržni delež. Na poslovnem segmentu je delež Mobitela znašal kar 85 odstotka. Število predplačnikov se še naprej znižuje in je januarja obsegalo 40 odstotkov vseh uporabnikov mobilnih storitev, pri prvih pa sta zaradi mobilne prenosljivosti številk največ pridobila Debitel in Izimobil.

Vir: Dnevnik
[tags]dostop, slovenija[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt