O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Brazilija: Z dostopom do spleta do nižje stopnje kriminala

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 7. 04. 2008 | Avtor:

03_97b.jpgBrazilski kulturni minister, Gilberto Gil, je nedavno povezal povečan dostop do spleta z zmanjšano stopnjo kriminala v favelah. Trditve so že označili za utopistične.

“Splet lahko premika gore,” je prepričan Gil, ki kot eno glavnih lastnosti spleta omenja ravno povezovalno vlogo med posamezniki. “Izolacija je pot do kriminala,” razlaga kulturni minister, “in splet lahko to prepreči.”

Brazilski blogerji so se ideji le nasmehnili in izpostavili preveč utopistično držo svojega ministra za kulturo. Vseeno je potrebno opozoriti, da besede Gilberta le niso tako znanstvenofantastične, saj se dostop do spleta po Braziliji širi z vratolomno hitrostjo. Vloga spleta v organizaciji skupnosti, političnemu aktivizmu in trženju, se po mnenju analitikov v Braziliji širi hitreje kot drugod po svetu, med drugim pa so kandidati v brazilskih volitvah pred dvemi leti izčrpno uporabljali socialno omrežje Orkut, ki je najbolj razširjeno ravno v Braziliji.

Dostop do spleta se širi tudi med revne. Lansko leto so prvič prodali več računalnikov kot televizorjev, za rast pa se morajo po analizah zahvaliti ravno revnejšemu delu populacije. “Splet ni več izključna domena bogatega sloja,” ocenjuje Marcelo Coutinho, analitik pri IBOPE Inteligencia. “Tega skoka v rasti ne smemo zanemariti,” še opozarja.

Tudi predsednik Luiz Inácio “Lula” da Silva se trudi integrirati revnejši sloj prebivalstva v spletne tokove. Razvil je več socialnih programov za sponzoriranje nabave računalniške opreme za revnejše družine oziroma plačevanje izobraževanja na področju spletnih tehnologij. Tako je februarja 2008 po spletu brskalo 22 milijonov Brazilcev, več kot petdeset odstotkov kot leto poprej.

Vir: WorldPoliticsReview
[tags]e-dostop[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt