O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Libanon – dežela svobode tudi na spletu

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 14. 04. 2008 | Avtor:

untitled-1.jpgKo je Joseph Sarkis, minister za turizem v Libanonu, prejšnji teden zaprl nekaj gostiln v Bejrutu, se je novica o tem hitro razširila po spletu. Na blogih, pa se je hitro pojavila vest o zaprtju gostiln, oblikovali pa so tudi dve peticiji na Facebook-u, ki nasprotujeta zakonu.

Ta dogodek lepo demonstrira dejstvo, da je Libanon ena izmed najsvobodnejših držav v arabskem svetu. V Libanonu ni cenzure in državljani lahko svoje poglede na politični svet svobodno izražajo tudi prej spleta. Dejstvo, da je večina Libanoncev mladih in dobro poznajo jezike, to še razloži. Svoboda pa je zapisana tudi v libanonski ustavi. 13 člen zagotavlja svobodo izražanja, tako verbalno in pisno, svobodo govora, svobodo združevanja in oblikovanja skupin.

Spletne kavarne so po vsej državi, za logiranje na spet pa ni potrebno pokazati osebnega dokumenta ali pa ustrezati katerim drugim kriterijem, kot je zadostna starost. Za razliko od stanja v nekaterih drugih državah v regiji, nobeno politično spletno mesto ni prepovedano, Libanonci si lahko lahko ogledujejo tudi pornografske strani. Edina izjema je nekaj cenzure v šolah in na univerzah, ker s tem želijo povečati produktivnost.

Internet je v Libanon prišel v zgodnjih 90ih letih prejšnjega tisočljetja, ko je se je končala državljanska vojna. Državljani Libanona so bili lačni svobode izražanja svojih stališč in mnenj. Rafik Harriri, libanonski premier v tistem času, je izredno dobro in z zanosom propagiral internet in do njegove smrti, leta 2005, je bilo v Libanonu že 550 000 internetnih uporabnikov.

Vir: Gulfnews.com
[tags]Libanon, svoboda, internet[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt