O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Avstralija: Spletna kampanja je zaenkrat še nepomembna

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 26. 05. 2008 | Avtor:

m600_pen.jpgAnaliza predvolilnih kampanj avstralskih volitev, ki so se zgodile lansko leto, je pokazala, da je spletno prisotnost in agitacijo uporabljala manjšina vseh kandidatov in da spletne kampanje niso odigrale velike vloge pri imenovanju zmagovalca volitev.

Čeprav so vse strani do neke mere vseeno uporabljale spletne tehnologije, pa raziskovalec Jim Macnamara iz sydneyjske univerze ocenjuje, da “je na področju spletnih kampanj trenutno več dima kot ognja,” in da “zaenkrat še ne moremo govoriti o novi javni sferi, ki naj bi se oblikovala na spletu.”

Lanskoletne avstralske volitve so bile za mnoge Avstralce prelomne v smislu “vdora” politikov na splet, vseeno pa Macnamara pojasnjuje, da je samo šest odstotkov kandidatov sodelovalo na portalu YouTube, slabih sedem odstotkov kandidatov je pisalo blog, dobrih deset odstotkov kandidatov dejansko sodelovalo v spletnih skupnosti, več kot polovica kandidatov pa se je zadovoljila s predstavitvenim spletnim mestom.

Macnamara še opozarja, da so navkljub blogom in spletnim skupnostim politiki še vedno navajeni na enosmerno komuniciranje. Celo Kevin Rudd, vodilni avstralski politik na področju spletnih kampanj, naj bi spletne skupnosti in portale jemal zelo enosmerno. “Preiskusili smo njegovo odzivnost in na žalost moram ugotoviti, da Rudd na vprašanja skorajda v celoti ni odgovarjal,” pojasnjuje Macnamara.

Vir: iTNews
[tags]volitve, e-kampanja, avstralija[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt