O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Po Myspace je tudi Facebook podpisal dogovor z vlado ZDA

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 26. 05. 2008 | Avtor:

facebook1.jpgSpletno podjetje Facebook se je z ameriškimi oblastmi dogovorilo o uporabniški varnosti, ki naj bi zaščitila predvsem mladoletne uporabnike. Družbeno-interaktivni portal je komaj drugo spletno središče, ki je poleg vodilnega Myspace sklenilo uradno pogodbo.


Novi ukrepi

Štirideset nadzornih operaterjev je spletno mesto opremilo z dodatnimi navodili o varovanju podatkov in pravic, preprečevali naj bi oglaševanje tobačnih in alkoholnih izdelkov ter odstranjevali skupine, ki objavljajo incestne, pedofilske in druge neprimerne vsebine. Otrokom, ki bodo poskušali izmenjavati podatke s polnoletnimi osebami, bodo pošiljali varnostna sporočila. Že registrirani nimajo pravice spreminjati starostnih podatkov, vpis pa tudi ni mogoč mlajšim od 13 let.

Zadnja leta se je na medmrežju rekordno populariziralo e-druženje, največ registriranih so po majski raziskavi alexa.com zasledili na Neopets s 156.958.522 vpisi (igrice in forumi). Globalno so našteli 10 največjih e-družbenih središč (več kot 50 milijonov registriranih).

Med prve tri se uvrščajo Neopets, Myspace in Windows Live Spaces (med 100 in 200 milijoni), sledijo Habbo (82), Facebook in Hi5 (70), Friendster in Orkut (65-67) ter Classmates in Flixter (50-56).

V Evropi sodijo med popularnejše Bebo, Facebook, Myspace, Skyblog in Netlog. Razdeljeni so tudi po tematikah: ljubitelji glasbe obiskujejo Buzznet, filmski navdušenci Flixter, poslovneži LinkedIn, blogerji LiveJournal, verske skupnosti MyChurch in Muxlim, aktivisti Care2, afroameriške skupnosti BlackPlanet in evropska smetana aSmallWorld.

Otroci v nevarnosti

Uporabniško varnost rešujejo z obveznim vpisom e-pošte, telefonskih številk, omejevanja starosti in možnostjo včlanitve s posebnim povabilom. Primeri zlorab, kot je Magen Meier, 13-letna deklice iz Missourija, ki se je obesila po teroriziranju spletnega prijatelja, so bili povod blokad Myspace na ameriških šolah. Čeprav internetne spolne zlorabe štejejo le 1-2 odstotka vseh zlorab otrok, napovedujejo, da bo odstotek brez zadostne spletne varnosti in hitre rasti e-družb hitro narasel.

Vir: Dnevnik
[tags]spletne skupnosti, facebook, myspace[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt