O portalu    Avtorji    Kontakt


 

V Latviji morda kmalu digitalno potrdilo obvezno

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 4. 08. 2008 | Avtor:

E-upravaSkupina ministrov v latvijski vladi je podprla idejo o obveznem digitalnem potrdilu za vse državljane. Najprej bi digitalno potrdilo dobilo večje število državljanov, kasneje pa bi imetje potrdila postala norma.

Minister za transport, Ainars Šlesers, ki pokriva tudi elektronsko komunikacijo in poštni promet je dejal, da bi nekatere javne storitve lahko opravljali le tisti, ki imajo v lastni svoje digitalno potrdilo. ” Če imetje digitalnega potrdila ne bo obvezno, ga nihče ne bo imel,” je dejal minister.

Minister za regiski razvoj in lokalno upravo, Edgars Zalāns, se z ministrom za transport strinja in želi predlagati datum, s katerim bo digitalno potrdilo obvezno. Premier, Ivars Godmanis pa pravi, da je pred tem o tem nujno potrebno obvestiti javne inštitucije, predvsem zakonodajne inštitucije.

Sicer pa se število storitev, ki so dosegljive le z digitalnim potrdilom veča, kljub temu pa s strani ljudi ni velikega zanimanja za potrdilo. Cena digitalnega potrdila za fizično osebo je kar 30 evrov, v ceno pa niso vključeni potni stroški, pravne osebe pa za potrdilo odštejejo kar trikrat več.

Vir: Epractice.eu
[tags]latvija, e-uprava[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt