O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Zakaj voliti?

Kategorija: Blog | Datum objave: Sunday, 17. 08. 2008 | Avtor:

V zadnjih desetih letih, od kar lahko volim, samo enkrat nisem odšla na volišče. Čeprav imam na splošno zelo dobro povprečje uveljavljanja svoje politične volje, se moje politološko srce s tem ne strinja. Udeležba na volitvah je naše nujno zlo in vsak zavedni državljan bi si moral vzeti nekaj dragocenega časa za preučitev teme in odhod na volišče.

V zadnjih letih se volilna udeležba v Sloveniji in po svetu drastično znižuje. Čeprav se to dejstvo v medijih pojavlja, pa se s tem problemom ukvarja le malo ljudi. V Sloveniji nekega večjega delovanja v tej smeri nisem zasledila, poznam pa primer iz Velike Britanije in Združenih držav Amerike. V Veliki Britaniji je neka neodvisna agencija ustvarila enostaven sistem, ki prijavljenim mladostnikom in vsem ostalim na volilni dan pošlje kratko sporočilo prek telefona in opozori na volilni dan. V ZDA so se domislili podobnega sistema, vendar le-ta prijavljenim posameznikom pošlje elektronsko sporočilo.

Udeležba na volitvah ni neko nepomembno opravilo, kajti vsak glas šteje. V Sloveniji imamo predstavniško demokracijo, kar na kratko pomeni, da na volilni dan volilni upravičenci izvolimo predstavnike, ki bodo zastopali naše interese na lokalni ali državni ravni. Zelo pomembno je, da si pred volitvami vzamemo nekaj časa in preučimo stranke, ki se potegujejo za stolčke v parlamentu ali pa sedeže v mestnih hišah.

Kljub temu, da se večina strankarskih programov in usmeritev vedno bolj nagiba v sredino, saj le tako lahko računajo na čim več glasov, med strankami vseeno obstaja nekaj pomembnih razlik. Izredno pomembno je upoštevanje zgodovine, saj je zgodovina delovanja strank velikokrat izredno dober pokazatelj prihodnosti. Ne smemo pozabiti niti na kompetentnost posameznikov, ki vodijo in predstavljajo stranko ter ciljajo na vladne sedeže.

Čeprav se je v bližnji zgodovini pokazalo, da se volilna udeležba manjša, pa ne smemo ignorirati dejstva, da se v težkih trenutkih vedno pojavljajo težnje po spremembah na bolje in s tem večja udeležba na volitvah, to se je pokazalo v zadnjih mesecih v Združenih državah Amerike in upam, da se bo tudi septembra v Sloveniji.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt