O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Jeseni lansiranje evropske digitalne knjižnice Europeana

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 18. 08. 2008 | Avtor:

The Greek Temple of Apollo, Paestum, ItalyKulturna raznolikost Evrope v knjigah, glasbi, slikah, fotografijah in filmih, ki bo državljanom na voljo s klikom miške na enem portalu – sanje o evropski digitalni knjižnici bi to jesen lahko postale resničnost. Vendar pa morajo države članice EU še povečati svoja prizadevanja.

Z digitalizacijo kulturnih stvaritev bodo imeli Evropejci dostop do gradiv iz muzejev, knjižnic in arhivov v tujini, ne da bi morali potovati ali obrniti na stotine strani, da bi našli želene informacije. Že samo v evropskih knjižnicah je preko 2,5 milijarde knjig, a samo 1 % arhivskega gradiva je na voljo v digitalni obliki. Zato je Komisija države članice pozvala, naj Evropejcem na spletu ponudijo več digitaliziranih stvaritev, ki jih bodo lahko pregledovali na spletu za potrebe študija, dela ali v prostem času. Komisija bo v letih 2009–2010 zagotovila okoli 120 milijonov evrov za izboljšanje spletnega dostopa do evropske kulturne dediščine.

„Evropska digitalna knjižnica bo ljudem omogočala, da bodo tako doma kot v tujini lahko hitro in enostavno dostopali do evropskih knjig in umetnin. To bo na primer češkemu študentu omogočilo iskanje po delih knjižnice British library, ne da bi moral v London, irski ljubitelj umetnosti pa bo lahko občudoval Mono Liso, ne da bi moral stati v vrsti v Louvru,“ je dejala komisarka EU za informacijsko družbo in medije Viviane Reding.

„Čeprav so države članice dosegle že znaten napredek pri zagotavljanju večje dostopnosti kulturnih vsebin na internetu, so za pospešitev digitalizacije potrebne še dodatne javne in zasebne naložbe. Želim si, da bi bila evropska digitalna knjižnica Europeana s svojo bogato vsebino za javnost odprta še pred koncem tega leta.“

Evropska digitalna knjižnica je del pobude i2010, ki jo je Komisija sprejela 1. junija 2005.

Vir: Europa
[tags]digitalizacija,EU,Europeana,knjižnica[/tags]

Reblog this post [with Zemanta]

Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt