O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Blogorola: Janez Janša je zlata afna

Kategorija: Blog | Datum objave: Tuesday, 16. 09. 2008 | Avtor:

Če naj bi državljansko novinarstvo že prestopilo prag našega doma in sedaj sedi na zofi v dnevni sobi, je politični splet sporočil, da ga še nekaj časa ne bo, saj je v tunelu pod Gradom neznosna gneča.

Ampak začnimo na začetku, pri nastanku slovenskega političnega spleta. Zanj je odgovoren aktualni premier Janez Janša, ki je, če je verjeti državni televiziji, konec meseca junija leta 2006 izjavil zgodovinske besede: “Na tej novinarski konferenci [se] ne bi rad spuščal na nivo spletnih forumov.” Novinarji so ga namreč spraševali o pisanju pokojnega bivšega predsednika države, dr. Janeza Drnovška, ki je na spletnem mestu Gibanja za pravičnost in razvoj aktualnega premiera označil za »princa teme«. Vseeno je bil Janšev odklonilen odnos do komentiranja rojstvo slovenskega političnega spleta. Če nekaj negiraš, potem negiran objekt mora obstajati.

Slovenski politični splet se razvija počasi in impulzivno. Razloge za počasen razvoj je potrebno iskali v zapletenosti političnega spleta, ki je veliko bolj zapleten kot občasno »politično spuščanje ventilov« v slovenski blogosferi.

Sodelovanje je v političnem spletu bolj pomembno kot tekmovanje in namesto klikov bolj šteje kvalitetna dvosmerna komunikacija z javnostjo, ki jo zanima soustvarjanje politik. Politični splet se trenutno aktivira ob volitvah, saj imajo le redki politiki in njihovi svetovalci izdelan načrt stalne spletne prisotnosti. Poudarjam – politični splet mora obstajati 24 ur na dan, 356 dni na leto, vseh deset let v desetletju. Politični splet obsega vladajoče in vladane, državljane in državnike, parlament in rajo. Izključevanje posamezne skupine ni dobro in vodi v deformiranje političnega spleta, ki se na koncu izrodi v politični marketing.

Incident z Janezom Janšo in pokojnim Janezom Drnovškom je bil prvi pogovor o političnem spletu, v katerem so sodelovali mediji, politiki in ljudje. Brez Janeza ta komunikacija ne bi bila mogoča in tako je Janez ustvarjalec slovenskega političnega spleta. In čeprav mu skušajo temne sile kontinuitete odvzeti laskavi naslov bob leta 2006, mu na tem mestu neprizivno podeljujem nagrado za ustvarjanje slovenskega političnega spleta v obliki zlate @.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt