O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Analitiki vidijo Obamo kot odrešenika za spletno komunikacijo

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 10. 11. 2008 | Avtor:

“Obama bo za spletno komunikacijo naredil toliko, kot je Roosevelt naredil za radio,” so prepričani analitiki organizacije NDN, Al Gore upa, da se bo navdušenje nad spletno komunikacijo iz Obame preselilo na reševanje okoljevarstvene problematike, vodje predvolilnih štabov pa zatrjujejo, da brez spleta v volitvah preprosto ni mogoče več sodelovati.

“Obama je v tej predvolilni kampanji pokazal svetu, kako se izvaja mobilizacija v enaindvajsetem stoletju,” je prepričan eden glavnih organizatorjev kampanje Billa Clintona in direktor organizacije NDN, Simon Rosenberg, ki je še poudaril, da bo splet postal naslednji radio, komunikacijski kanal, ki je postal nepogrešljiv v času ameriškega predsednika Roosevelta.

Al Gore, nekdanji predsedniški kandidat, ki se v zadnjih letih bolj posveča reševanju okolja, je mnenja, da bi se Obamova zgodba lahko razpletla zelo drugače, če ne bi bilo vključenega spletnega kanala komuniciranja. “Splet je demokratiziral informacije in tako napravil korak naprej od klasičnih medijev, ki določene informacije dušijo oziroma pačijo,” je poudaril Gore, ki upa, da bo Obama spletno komunikacijo po volitvah uporabil tudi za reševanje okoljskih problemov. “Upam, da se bo Obama pri reševanju okolja spomnil na splet in dal spletnim uporabnikom smisel in namen tudi sedaj, ko so volitve končane,” upa Al Gore.

Po mnenju vodje kampanje Johna McCaina, Steve Schmidt, pa je nekaj jasno že danes.”Kampanja Baracka Obame je uničila prizadevanja republikancev, ki so se v veliki večini zanašali na državno pomoč pri financiranju kampanje, medtem ko je Obama svojo kampanjo izpeljal skoraj izključno s pomočjo donacij,” je priznal Schmidt, ki poudarja, “da bo moral naslednji nasprotnik Baracka Obame korenito premisliti, na kakšen način se bo lotil aktualnega predsednika ZDA.”

Letošnje volitve so prelomne tudi po številki volilcev, ki so volili prvič. Samo letos se je namreč po podatkih ameriškega centra za volilne študije (American University’s Center for the Study of the American Electorate) registriralo več kot deset milijonov Američanov, kar predstavlja slabih deset odstotkov vseh volilcev, ki jih je bilo letos blizu stodevetindvajset milijonov oziroma enainšestdeset odstotkov vseh Američanov z volilno pravico.

Je splet rešil Obamo? Ali je Obama rešil splet? Ste spremljali ameriško spletno predvolilno kampanjo? Kaj vas je pri njej najbolj pritegnilo oziroma navdušilo? Nad katero potezo ste ostali ravnodušni? Povejte nam svoje mnenje!

Svoje mnenje lahko sporočite na portalu Facebook!

Viri: CNN, New York Times, AFP #1, AFP #2

[tags]volitve, ZDA[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt