O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Obama@net

Kategorija: Blog | Datum objave: Thursday, 13. 11. 2008 | Avtor:

Zgodovino vedno pišejo zmagovalci in tako bo v zgodovini zapisano, da je Barack Obama, novi ameriški predsednik, zmagal tudi zaradi dobre spletne kampanje, ki se je odlično zlivala z njegovimi ostalimi aktivnostmi in ki je pomenila kvalitativno premoč nad nasprotnikom, Johnom McCainom.

To je sicer mogoče res, vendar pa je treba biti pri ocenah in statistikah zelo pazljiv. Obama je namreč sicer res novi ameriški predsednik, vendar pa je po preštetih glasovih »samo« za 7 odstotkov premagal svojega nasprotnika. 7 odstotkov oziroma dobrih 7,5 milijona ljudi. Na spletu je Barack s svojo skorajtrimilijonsko mrežo podpornikov McCaina vodil za 500 odstotkov.

Vsem mora biti jasno, da je spletna podpora nekaj čisto drugega kot podpora na volišču. Spletna podpora zahteva en gib, medtem ko je (sploh v ZDA) oddaja volilnega glasu za posameznika cel projekt, ki zahteva načrtovanje, birokracijo in še več birokracije. Si predstavljate, da bi morali za oddajo volilnega glasu sedem ur čakati v vrsti? V ZDA je bila to letos pravilo in ne izjema.

Spletna komunikacija je trenutno na tako nizkem nivoju, da prednost Obame ni spletna prisotnost, temveč je njegova prisotnost ogromna prednost za splet. Ki v večini primerov sploh ne ve, kako naj se v prisotnosti predsednika obnaša. Vzemimo »dreganje« na Facebooku – je to napad na predsednika? V primeru, da ga dregneš premočno in človek dobi modrico?

Potrebno je še upoštevati zgoraj omenjeno manjšino na spletu. Obama je pravkar postal predsednik tristomilijonskega naroda. Kako pomembni so trije milijoni, ki hkrati niso nujno državljani ZDA? Odgovor vemo vsi.

Obama bi moral tudi na spletu izvajati svojo Spremembo. Zelo pozitivno bi bil presenečen, če bi Obama kot prva politična žival splet vzel kot strukturni del oblasti in ga uporabil v svojem komunikacijsko-odločevalskem stroju. Vključiti bi moral vse ameriške državljane oziroma spletu določiti funkcijo. Ni treba, da je splet srce stroja. Lahko je želodec ali pa tanko črevo. Lahko je anus. Samo da ne bo postal slepič.

Kolumna objavljena v Blogoroli, 13.11.2008


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt