O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija in elektronske volitve: Projekt je dokončno ustavljen

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 17. 11. 2008 | Avtor:

Čeprav nekatere študije Veliko Britanijo uvrščajo med najbolj pripravljene za uvedbo elektronskih volitev, je Michael Willis, predstavnik ministrstva za pravosodje izjavil, da je britanska vlada ustavila pilotske projekte s tega področja in da elektronskega glasovanje do nadaljnjega ne bo.

Elektronsko glasovanje, ki je na slab glas prišlo predvsem zaradi odmevnih napak v ZDA, tako v Veliki Britaniji ne bo mogoče, čeprav nekatere študije ugotavljajo, da je Velika Britanija od vseh evropskih držav najbolj pripravljena na uvedbo. Člana ustanove Austrian Competence Center for Electronic Voting and Participation sta v svoji študiji preučila enaintrideset evropskih držav, Velika Britanija pa je prehitela tako ZDA kot tudi Estonijo, kjer so elektronske in spletne volitve že izvedli.

Britanci pa volitev ne bodo uvedli, hkrati pa so ugotovili, da so bili pilotni projekti izredno dragi, ponudili pa niso niti najmanjšega rezultata, ki bi nakazoval prednosti in uporabnosti elektronskega glasovanja.”Ne samo, da elektronsko glasovanje ni koristno, poleg tega so možnosti zlorabe ogromne,” so že zapisali v mnenju pravosodnega ministrstva.

Ustavitev projektov elektronskih volitev je svetovala tudi britanska volilna komisija, poleg tega pa ji niso bili naklonjeni niti britanski poslanci. Britanci so elektronske volitve nazadnje izvedli v obliki pilotskega projekta med letošnjimi volitvami za londonskega župana.

Vir: Heise Online, Silicon.com, The Register
[tags]e-volitve, britanija[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt