O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Estonija: Volilni glas bo leta 2011 mogoče oddati z mobilnim telefonom

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 15. 12. 2008 | Avtor:

Mobilno glasovanjeEstonski parlament je sprejel zakon, s katerim bodo na parlamentarnih volitvah leta 2011 uvedli možnost glasovanja prek mobilnih telefonov. To bo nadgradnja spletne oddaje glasu, ki so jo poslanci omogočili lansko leto in ki jo je po ocenah ministrstva za javno upravo uporabilo manj kot pet odstotkov volilnega telesa.

“Mobilni sistem oddajanja glasov bo mogoče s pomočjo avtoriziranih SIM kartic, ki jih bo estonsko ministrstvo za javno upravo brezplačno razdelilo med zainteresirane državljane”, je pojasnil Raul Kaidro, predstavnik ministrstva.

Kaidro je zagotovil, da so čipe in sistem preverili neodvisni strokovnjaki, kritike o nevarnem glasovanju pa je zavrnil s trditvijo, “da gre za najbolj varen in preverjen način oddaje glasu z elektronskim podpisom.”

Po zadnjih podatkih bo Estonija z izvedbo mobilnih volitev zopet prva država na svetu, čeprav naj bi se sosedi Finska in Švedska ogrevali za podobno tehnologijo. Kaidro je še izjavil, da gre pri mobilnih volitvah za nadgradnjo spletne oddaje glasu, ki so jo v Estoniji izvedli leta 2007 in ki se je po ocenah estonskega ministrstva za javno upravo izkazala za zelo pozitivno spremembo.

Vir: AP
[tags]volitve, estonija, mobilno[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt