O portalu    Avtorji    Kontakt


 

EU za varnejši splet: Štiri leta, 55 milijonov evrov

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 15. 12. 2008 | Avtor:

Evropska unija bo imela od 1. januarja 2009 nov program za varnejši internet. Novi program za varnejši internet, ki zajema obdobje 2009–2013, je 28. februarja 2008 predlagala Evropska komisija, da bi zaščitila otroke v vse zapletenejšem spletnem svetu in jim omogočila, da lahko varno uporabljajo spletne storitve, kot so družbeno spletno povezovanje, spletnikovanje in takojšnje sporočanje.

Glede na novo raziskavo Eurobarometra, ki je bila danes objavljena, 75 % otrok (med 6. in 17. letom starosti) že uporablja splet, 50 % desetletnikov pa ima mobilni telefon, pri čemer je 60 % evropskih staršev zaskrbljenih, da bi njihov otrok lahko postal žrtev spletnega navezovanja stikov (pri katerem se odrasli človek spoprijatelji z otrokom z namenom spolnega zlorabljanja), 54 % staršev pa skrbi, da bi lahko njihovega otroka ustrahovali na spletu (nadlegovali na spletnih straneh ali prek tekstovnih sporočil). Novi program za varnejši internet je namenjen boju proti spletnemu navezovanju stikov in ustrahovanju, in sicer z bolj zapleteno in varnejšo spletno programsko opremo in mobilno tehnologijo. Evropska unija bo v obdobju 2009–2013 porabila 55 milijonov EUR, da bi internet postal varnejši.

“Danes otroci vstopijo v svet interneta in mobilnih tehnologij zelo zgodaj in so pogosto v najstniških letih že izkušeni uporabniki, ki spretno brskajo po spletnih straneh. Ker so jim te tehnologije v pomoč pri učenju in jim omogočajo nove zanimive načine za navezovanje stikov z ostalimi, jih pogosto hitreje začnejo uporabljati kot njihovi starši. Poskrbeti moramo, da lahko pri uporabi spletnih in mobilnih storitev vedno prepoznajo morebitne nevarnosti in se jim znajo izogniti,” je povedala evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding. “Vesela sem, da sta Parlament in Svet tako hitro sprejela predlog Komisije, kar nam omogoča, da se lahko odzovemo na popolnoma razumljive skrbi staršev in zagotovimo, da lahko otroci v Evropi varno raziskujejo nove tehnologije.”

Proračunska sredstva v višini 55 milijonov EUR, odobrena za novi program za varnejši internet, bodo razdeljena, kot sledi: 48 % naj bi bilo dodeljenih projektom za večjo ozaveščenost javnosti, 34 % projektom za boj proti nezakonitim vsebinam in škodljivemu obnašanju na spletu, 10 % projektom za spodbujanje varnejšega spletnega okolja in 8 % projektom za vzpostavitev temeljnega znanja.

Glede na novo raziskavo Eurobarometra, ki je bila izvedena v vseh državah članicah EU, 75 % otrok od 6. do 17. leta starosti že uporablja internet in ta trend še narašča. Polovica staršev, ki sami ne uporabljajo interneta, je povedala, da ima njihov otrok dostop do interneta.

Vsaj polovica staršev je izjavila, da se s svojimi otroki pogovarjajo o njihovi uporabi spleta. Poleg tega iz previdnosti svojim otrokom ne dovolijo, da bi na spletu razkrili osebne informacije (92 %) ali govorili z ljudmi, ki jih ne poznajo (83 %).

59 % staršev je navedlo, da uporabljajo programsko opremo za presejanje ali spremljanje vsebine. Starši, ki ne uporabljajo orodij za presejanje, so dejali, da zaupajo svojim otrokom (64 %) ali ne vedo, kako priti do takih rodij ali jih uporabljati (14 %). Glede na študijo SIP Bench, ki jo je pred kratkim objavila Komisija, so se v zadnjih treh letih orodja za presejanje na splošno izboljšala in jih je lažje namestiti.

[tags]EU, splet[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt