O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Indija: 60 milijonov mobilnih uporabnikov, dvakrat toliko sporočil

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 15. 12. 2008 | Avtor:

SMSV Indiji se pred parlamentarnimi volitvami uporabniki soočajo z nenavadno “težavo”. Politični predstavniki so namreč začeli izkoriščati moderne komunikacijske kanale, med katere sodi tudi pošiljanje kratkih sporočil. Politiki pa kot vedno tudi pri tem dejanju pretiravajo.

Nekaj več kot stodvajset milijonov kratkih sporočil so politični predstavniki poslali potencialnim volilcem, pri tem pa se niso ozirali na javne in skrite številke. Predstavnik indijskega telekoma je že opozoril, da bodo stranke zaradi tega dejanja kaznovane z visokimi finančnimi kaznimi.

“V povprečju je posamezen uporabnik dobil dve kratki SMS sporočili, kar skupno število sporočil zaokroži nekje na sto dvajset milijonov poslanih kratkih sporočil,” pojasnjuje direktor indijskega telekoma One97, Vijay Shekhar Sharma.

Predstavniki strank se opravičujejo, da je bila mobilna komunikacija namenjena članom strank in da so preko kratkih sporočil uporabnikom posredovali pomembne informacije o strankarskih aktivnostih. Vseeno pa anonimni predstavnik enega od spletnih mest za brezplačno pošiljanje kratkih SMS sporočil to zavrača in kritizira: “To je navadno nadlegovanje uporabnikov. Stranke niso preverjale članstva, niti niso preverjali seznamov skritih številk, temveč so sporočila pošiljali vsem na spisku.”

Težave pa imajo tudi nadzorniki mobilnih sistemov, saj politikov ne morejo tako enostavno izklopiti iz sistema in jim preprečiti nadlegovanje uporabnikov. “Katerikoli uporabnik lahko pošlje ogromno število sporočil in kasneje telefon oziroma napravo za pošiljanje preprosto odvrže,” opozarja predstavnik telekomunikacijskega nadzornika TRAI (Telecom Regulatory Authority of India).

[tags]volitve, mobilno, indija[/tags]
Vir: The Economic Times


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt