O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Obama: S spletom dobil pol milijarde ameriških dolarjev

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 15. 12. 2008 | Avtor:

Barack ObamaNovoizvoljeni predsednik ZDA, Barack Obama, je v svoji predvolilni kampanji preko spleta dobil pol milijarde ameriških dolarjev, v povprečju pa je spletni uporabnik za Obamo daroval po osemdeset ameriških dolarjev. Statistično gledano je Obamo preko spleta finančno podpiralo tri milijone ljudi.

Za Obamo je denar preko prispevalo tri milijone podpornikov, povprečna višina donacije je bila osemdeset dolarjev, ljudje pa so darovali večkrat.

“Te volitve so bile za nas dvakratno presenečenje,” se spominja Joe Rospars, Obamov vodja oddelka za nove medije, “saj smo bili naprej presenečeni nad velikim številom ljudi, ki so se udeležili posameznega dogodka, hkrati pa nas je presenetilo število ljudi, ki je Obamo spremljalo in podpiralo prek spleta.”

Statistika za september 2008 pokaže, da je ta mesec Obami uspelo preko spleta zbrati 65% odstotkov vseh zbranih sredstev (sto milijonov ameriških dolarjev), pomagali pa so mu tudi nasprotniki. Ko je Sarah Palin v svojem govoru žalila prebivalce manjših mest z besedami, “da je župan majhnega mesta skoraj tako, kot da je človek organizator dogodkov – samo manj odgovornosti imaš,” je Obama v štiriindvajsetih urah z donacijami zaslužil deset milijonov ameriških dolarjev.

Rospars je v intervjuju tudi pojasnil, da se je na Obamov seznam elektronske pošte prijavilo trinajst milijonov ljudi, Obama pa je v celotni kampanji poslal slabo milijardo elektronskih sporočil. Rospars je še opozoril, da so oblikovali sedem tisoč različnih besedil, ki so nagovarjala točno določene ljudi (status, višina donacije…).

Obama je dobro izkoristil tudi spletna omrežja. V svojem omrežju, my.barackobama.com, si je profil ustvarila dva milijona uporabnikov, Obama pa je bil prisoten tudi v petnajstih drugih svetovnih spletnih omrežjih, kjer ga je podpiralo dodatnih pet milijonov uporabnikov.

Vir: Washington Post
[tags]volitve, zda, splet[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt