O portalu    Avtorji    Kontakt


 

SD: Državna in javna uprava naj preideta na odprtokodne programske rešitve

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 19. 01. 2009 | Avtor:

Poslanci SD Luka Juri, Matevž Frangež in Dejan Levanič predlagajo prenovo državnih in javnih informacijskih sistemov tako, da se opusti uporaba plačljivih, licenčnih programov in preide na odprtokodne rešitve.

Ob pobudi, ki so jo naslovili na predsednika vlade ter ministre za javno upravo, za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter za šolstvo in šport, so poudarili, da so odprtokodne rešitve prav tako dobre, če ne boljše od plačljivih, licenčnih programov, so pa popolnoma brezplačne.

Nekateri strokovnjaki pa so že izrazili dvom o primernosti nadomestitve rabe zaprtokodnih rešitev.

Urednik računalniške revije Monitor, Matjaž Klančar, pojasnjuje, da je “pri velikih sistemih potrebno gledati tudi stroške in časovno komponento izobraževanja in uvajanja uporabnikov, še prej pa same podporne ekipe,” trdi in opozarja na določene nezdružljive funkcije odprtokodnega paketa OpenOffice in plačljivega paketa Microsoft Office. “Pri različici Office 2003 sicer ne prihaja do večjih napak, vendar pa je že naslednja različica, Office 2007, ta združljivost podre, še posebno pri zapletenih dokumentih.”

Vseeno dobre prakse obstajajo, med zadnjimi je odprtokodne rešitve v vladnih uradih napovedal Vietnam, ki upa, da bo na tak način zmanjšal tudi stopnjo računalniškega piratstva v državi. Slovenski parlament za programske licence trenutno zapravi do pol milijona evrov.

Vir: Dnevnik, PC World, RTV Slovenija


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt