O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropska unija podpisala sporazum za varnejša socialna omrežja

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 16. 02. 2009 | Avtor:

Sedemnajst vodilnih internetnih podjetij je prvič podpisalo evropski sporazum za izboljšanje varnosti mladoletnikov, ki uporabljajo spletišča za socialno mreženje. Ta vključujejo Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe in Zap.lu.

Spletišča za socialno mreženje so družbeni in gospodarski pojav v nastajanju, ki pritegne 41,7 milijona rednih uporabnikov v Evropi ter spreminja način medsebojnega sporazumevanja na spletu. Uporaba socialnih omrežij se je v zadnjih letih v Evropi povečala za 35 % in pričakovati je, da se bo do leta 2012 podvojila na 107,4 milijona uporabnikov. Da se zagotovi njihova nadaljnja rast, se morajo mladi uporabniki pri širitvi svojih omrežij ali izmenjavi osebnih podatkov počutiti varno.

Sporazum, podpisan v Luxembourgu na dan varnejšega interneta, ki ga organizira Evropska komisija, bo najstnikom omogočil obvladovati možna tveganja, s katerimi se soočajo na spletu, kot sta ustrahovanje ali razkrivanje osebnih podatkov preko spleta.

„Komisija pozdravlja ta prvi evropski sporazum o socialnem mreženju. Je pomemben korak naprej k zagotavljanju večje varnosti naših otrok pri iskanju po spletiščih za socialno mreženje v Evropi,“ je izjavila komisarka EU za informacijsko družbo in medije Viviane Reding. „Socialno mreženje ima velike možnosti za razcvet v Evropi, da pomaga spodbuditi naše gospodarstvo in vzpostaviti družbo, ki bo še bolj temeljila na medsebojnem sporazumevanju, dokler otroci in najstniki zaupajo ter imajo na voljo ustrezna orodja za zagotovitev varnosti, ko spoznavajo nove ‚prijatelje’ in izmenjujejo osebne podatke preko spleta. Natančno bom spremljala izvajanje današnjega sporazuma in Komisija bo ponovno razpravljala o tej zadevi v roku enega leta.“

Na letošnji dan varnejšega interneta so se danes prvič zbrala največja evropska spletišča za socialno mreženje, da priznajo svoj del odgovornosti in ugotovijo možna tveganja na njihovih spletiščih za mladoletnike. Ta vključujejo ustrahovanje preko spleta (nadlegovanje otrok na spletnih straneh ali prek tekstovnih sporočil), navezovanje stikov (kadar se odrasli človek spoprijatelji z otrokom z namenom spolnega zlorabljanja) in tvegano vedenje, kot je razkrivanje osebnih podatkov. Tveganja želijo omejiti tako, da:

  • zagotovijo gumb za „prijavo zlorabe“, ki je preprost za uporabo in dostopen uporabnikom ter jim omogoča prijavo neprimernega stika drugega uporabnika ali njegovega ravnanja z enim samim klikom,
  • zagotovijo, da so celotni spletni profili in seznami stikov uporabnikov spletnih strani, ki so prijavljeni kot mladoletniki, samodejno nameščeni kot „zasebni“. To bo ljudem s slabimi nameni otežilo stik z mladimi, zagotovijo, da je iskanje zasebnih profilov mladoletnih uporabnikov onemogočeno (na spletnih straneh ali prek iskalnikov),
  • zagotovijo, da so možnosti za zasebnost vedno vidne in dostopne, na podlagi katerih uporabniki enostavno določijo, če lahko njihovo spletno pošto berejo samo njihovi prijatelji ali tudi vsi ostali,
  • preprečijo mladoletnim uporabnikom, da uporabljajo njihove storitve, če so ciljni uporabniki socialnega mreženja najstniki, stari nad trinajst let, je treba osebam pod to starostjo otežiti spletno prijavo.

Spletišča za socialno mreženje bodo Komisijo obvestila o svoji individualni varnostni politiki in o tem, kako bodo ta načela uveljavljala do aprila 2009.

Vir: Evropska komisija
[tags]EU, varnost[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt