O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Prenova sistema za e-zdravstvo je katastrofa

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 16. 02. 2009 | Avtor:

Prenova sistema za e-zdravstvo v Veliki Britaniji je katastrofa, ocenjuje Andrew Way, direktor bolnišnice Royal Free Hospital, ki poudarja, da je zaradi tehničnih težav trpela kvaliteta zdravniških storitev.

Ministrstvo za zdravje si je do leta 2014 zadalo modernizacijo sistema kartotek petdesetih milijonov pacientov, celoten projekt nadgradnje informacijske tehnologije v zdravstvu pa ocenjujejo na skoraj štirinajst milijard evrov. Bolnišnica Royal Free Hospital, ki jo vodi Way, je bila ena prvih, ki je sistem posvojila in je letos zakorakala v drugo leto rabe.

“Težave so se pojavile na finančnem področju, saj smo denar za opremo morali preusmeriti v sanacijo težav, ki smo jih imeli z novo tehnologijo vodenja e-kartotek,” je poudaril Way, medtem ko britansko ministrstvo za zdravje odgovarja, “da smo se iz tega pilota veliko naučili.”

Zaradi težav je morala bolnišnica najeti več deset administrativnih delavcev, ki so se spopadli z dodatnim delom, hkrati pa je Way poudaril, da “so vsi izredno razočarani nad novim sistemom, ki ni prinesel nič dobrega in se je izkazal za katastrofalno prenovo.”

Vseeno Way ocenjuje, da je digitalizacija kartotek nujna. “Sistem bo omogočal elektronsko naročanje, lažjo izmenjavo podatkov med posameznimi zdravstvenimi ustanovami in bo veliko boljši od sedanjega,” meni Way, a vseeno dodaja, “če bo seveda deloval tako, kot je bilo zamišljeno v teoriji.”

Vir: BBC
[tags]velika britanija, e-zdravstvo[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt