O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Eeeee, e-VEM, nevem, nevem ali Podjetniki na spletu

Kategorija: Kolumna | Datum objave: Wednesday, 4. 03. 2009 | Avtor:

Z e-VEM, slovenskim portalom za podjetja in podjetnike, sem se prvič bežno spoznal ob njegovem odprtju in ideja se mi je zdela odlična. Kot pravijo ustvarjalci, je namen portala uporabnikom omogočiti čim lažje, enostavno, hitro in brezplačno poslovanje z javno upravo.
Gre za enega izmed paradnih konjev MJU-ja in na portal so zelo ponosni, saj je požel že več priznanj; nazadnje ga je Evropska komisija izpostavila kot primer dobre prakse.

Ustanavljate d.o.o. ali s.p.? Brez težav iz naslonjača! Želite speljati nekatere druge postopke ob ustanovitvi (prijava davkarije, zavarovanja ipd.)? E-VEM je pravi naslov! Od nedavnega vas pričaka tudi posodobljena grafična zasnova, ki je nadomestila staro, predpotopno, in uporabniku neprijazno izvedbo. Ministrstvo je poskrbelo, da je danes Slovenija druga država v EU, ki za odprtje podjetja ne zaračunava administrativnih stroškov, še več, pri nas lahko to storite kar od doma.

Toliko o teoriji. V praksi odpadejo vsi, ki ne uporabljajo Microsoftovega Internet Explorerja. Le ta je namreč podprt. Vloge si lahko ogledujete tudi na drugih brskalnikih in/ali operacijskih sistemih (sam lahko recimo potrdim, da na Ubuntuju s Firefoxom ogled dela), vendar jih elektronsko ne morete podpisati in oddati (podpisovanje se namreč izvaja s pomočjo ActiveX gradnika), kar pomeni, da je storitev neuporabna. Rešitev za druge brskalnike bojda razvijajo, a ta “razvoj” traja že odkar pomnim.

Zakaj je podpora državnega portala zgolj enemu brskalniku problematična? Prvič, ker storitev na ta način ni brezplačna (kot jo oglašujejo). IE je resda zastonj, Windowsi pa niso. Argument morda ni kaj prida, nenazadnje potrebujemo tudi strojno opremo in elektriko, ki jo plačujemo. Zato pa je toliko bolj tehten naslednji: vlada je nekoč v dokumentu sama vzpodbudila uporabo odprtokodnih rešitev. Tole sem citiral že ničkolikokrat, pa je še vedno aktualno: “Posebej v primerih, kjer je zaupanje uporabnikov pomembno za uporabo posamezne storitve (npr. obdelava in izmenjava osebnih podatkov, volitve, …) moramo odprtokodne rešitve jemati kot zaželeno obliko načina izvedbe projekta,” so napisali. Zakaj se tega pri e-VEM-u niso držali? Če že njihov strežniški del ni odprtokodni, zakaj ne podprejo vsaj uporabe z odprtokodnimi brskalniki?

Nič ni narobe s tem, da razvijajo komponente za IE, napačno je, da jih razvijajo izključno za dotični brskalnik zasebnega proizvajalca programske opreme. Zakaj sem pikolovski? Nisem, gre za osnovno e-kulturo, ki je vlada (žal) nima. Ne gre za zasebni projekt, ki svojo upravičenost (ne)potrjuje na trgu, temveč za državni portal, ki mora upoštevati tako lastne zaveze o uporabi in podpori odprti kodi kot tudi dejstvo, da nezanemarljiv del davkoplačevalcev ne uporablja državi ljubega brskalnika. Karikiram: podpira zgolj IE-ju je primerljiva s tem, da bi vas ob ustanovitvi podjetja na okencu uradnik odslovil, ker imate oblečene kavbojke. “Gospod, vlogo si lahko ogledate, oddate pa jo lahko samo v kravati!”

Kje se zatika, ne vem. A za državne e-projekte je zelo značilno, da idejno izgledajo dobro in napredno, povozi pa jih implementacija. Kdo je odgovoren? Podizvajalci, ki dobijo programske posle in forsirajo “svojo resnico”? MJU, ki ne zagotovi ustrezno izobraženih ljudi s pregledom nad IT, kreativno in uporabniško sfero? Te tri komponente so namreč ključne pri uvajanju uspešne e-uprave. Dokler jih na ministrstvu ne bodo povezali, bodo njihovi portali in e-storitve vse prej kot primeri dobre prakse.

Primer ni osamljen. Še vedno čakamo na razplet zgodbe, ki se je začela z letošnjo uvedbo e-oddaje obračuna davka od prihodkov pravnih oseb preko sistema eDavki (vsaj s podporo brskalnikom tukaj ni večjih težav!). Kot da bi naši uradniki prvič slišali za PR ali pa uporabniško izkušnjo. Sprememba ni bila minorna, s papirja je v spletno obliko prešel ogromen ustroj, kar je navdušujoča novica. Postopek izpeljave prehoda pa je bil – in s tem ne pretiravam – katastrofalen. Lažje, enostavneje, hitreje? Zgodba si resnično zasluži oznako Se nadaljuje …


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt