O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bodo naši otroci odmrli pred nami?

Kategorija: Kolumna, Vprašaj s klicajem | Datum objave: Wednesday, 18. 03. 2009 | Avtor:

Ko so Jonasa Žnidaršiča leta 2007 vprašali o rešitvi problema računalniške (ne)pismenosti starejših generacij, je odvril: “Te generacije bodo morale preprosto odmreti.” Izjavo je pospremil smeh iz dvorane, vseeno pa se lahko zgodi, da bo odmiranje postalo medgeneracijski fenomen.
Nekaj podobnega je leto ali dve poprej izjavil takratni aktualni minister za javno upravo, dr. Gregor Virant, ko je na vprašanje o načrtovanju izobraževanja s področja elektronske javne uprave in ostalih digitalnih znanj, odvrnil: “Izobraževanja ne načrtujemo, pobudo prepuščamo ljudem samim.”

Da je tako mnenje univerzalno oziroma da ga z Virantom med drugim delita tudi ministrstvo za šolstvo in ministrstvo za visoko šolstvo, je razvidno iz gimnazijskih urnikov “glavnih” ljubljanskih srednjih šol, kjer je informatika izenačena s filozofijo in se jo v večini primerov jemlje v zelo majhnih količinah – dve uri na teden, en semester ali izbirno. À la carte.

Podobno stanje vlada tudi na slovenskih fakultetah, kjer sicer so prisotni predmeti s področja informatike, vendar lahko iz opisa programov razberemo, da so funkcijsko zelo usmerjeni in človeku ne ponujajo splošne razgledanosti s področja digitalnega.

Ljudskost spleta paradoksalno vodi v splošno nepoznavanje spletnih tehnologij, saj vsi mislijo, da vsi vedo vse o spletu. Da se tega ni potrebno učiti, da se socialni spletni kapital prenaša sam od sebe. Kot virus. Kot bakterija. Da je potrebno znati samo dihati. Na drugi strani se le redki zavedajo, da so informacijska znanja danes obvezna, potrebna in nujna – da brez njih človek v določenih sferah družbenega življenja skorajda ne more normalno funkcionirati.

Tudi programi zmanjševanja digitalne ločnice tega problema zaenkrat še ne zaznavajo, saj se ukvarjajo s precej večjimi ranami. Na nek način se bolj ukvarjajo s tem, kako ljudi pripeljati do gore, kot s tem, kako goro dejansko osvojiti in pri tem ne tvegati poškodb ali smrti.

Upam, da se bo trend čimprej obrnil oziroma da bo informacijska vzgoja iz izbirnih vsebin čimprej našla mesto med obveznimi vsebinami. Če karikiram – se vam zdi, da otroci bolj potrebujejo vodeno športno vzgojo ali vodeno izobraževanje po svetu digitalnih tehnologij?


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt