O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nadzor spleta: Kitajska, Francija, Velika Britanija

Kategorija: Azija, EU | Datum objave: Monday, 6. 04. 2009 | Avtor:

Medtem ko je Kitajska poostrila nadzor nad pretokom spletnih vsebin in ponovno blokirala dostop do portala YouTube, so Francozi predlagali nov zakon, s katerim se borijo proti piratstvu, v Britaniji pa danes stopi v veljavo zakonodaja o shranjevanju podatkov o spletnem prometu.

Francija: “Ilegalno izmenjavo datotek bomo kaznovali z odklopom”

Francoski pravniki so spisali zakon, s katerim skušajo kaznovati uporabnike t.i. p2p omrežji. Če bo zakon sprejet, bodo lahko uporabnike, ki si ilegalno izmenjavajo datoteke, odklopili. Predlogu zakona nasprotujejo predvsem skupine za varstvo potrošnikov, podpirajo pa ga umetniki in avtorji.

Trenutna francoska zakonodaja predvideva triletno zaporno kazen in tristo tisoč evrov kazni, podporniki predloga pa upajo, da bo odklop uporabnike odvrnil od izmenjave. Vseeno je francoska ministrica za kulturo Christine Albanel priznala, da “izmenjave zakon ne bo izkoreninil. Zadeva je preveč vsajena v naš kulturni okvir.”

Kitajska: Cenzura z namenom odstranjevanja “škodljivih” vsebin

Kitajska vlada je kitajskim uporabnikom ponovno preprečila dostop do priljubljenega portala YouTube, dva tedna po tem, ko se je na spletu pojavil film, v katerem Kitajski vojaki pretepajo tibetanske menihe. Na svojem spletnem mestu so predstavniki vlade objavili obvestilo, da skušajo “zamejiti negativni vpliv” videoposnetkov na kitajsko prebivalstvo.

Hkrati s politično obarvanimi videoposnetki je kitajska vlada sklenila preprečiti dostop do posnetkov, ki “oglašujejo vraževerje in verske kulte,” fraza, ki jo kitajske oblasti uporabljajo pri cenzuri videoposnetkov, povezanih s sekto Falungong.

Bodo Britanci nadzirali Facebook, MySpace in ostala družbena omrežja?

Britanska vlada pa razmišlja o nadzoru družbenih omrežji. Danes sicer začne v Veliki Britaniji veljati zakon o shranjevanju prometnih podatkov, Britanci pa so za razliko od slovenske vlade, določili, da se bodo podatki shranjevali “le” dvanajst mesecev.

Vseeno britanska vlada razmišlja, da bi spremljala vso komunikacijo, ki se dogaja na spletu in preko mobilne telefonije, kot glavni razlog pa oblasti navajajo boj proti terorizmu. Direktiva o shranjevanju elektronskih komunikacij namreč ne pokriva družbenih mrež, britanska vlada pa je zaskrbljena, da bi se teroristi nadzoru izognili prav z rabo komunikacijskih poti, ki niso zajete v direktivi.

Predlogu so se že uprli opozicija, nevladne organizacije in strokovnjaki s področja spletne varnosti, ki so pojasnili, da so načrti o bazi podatkov megalomanski in neuresničljivi.

Viri: AFP #1, AFP #2, Times
[tags]dostop, nadzor, EU, Kitajska[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt