O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Rekord za splet: Ameriške predsedniške volitve je preko spleta spremljala več kot polovica volilnega telesa

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 20. 04. 2009 | Avtor:

Več kot polovica ameriških odraslih je lanske predsedniške volitve glede na nedavno raziskavo spremljalo tudi prek interneta, kjer so iskali politične novice, podatke o kandidatih, debatirali o različnih s predsedniškimi volitvami povezanimi temami oziroma kako drugače sodelovalo pri ameriških e-volitvah.

Pomembno vlogo so odigrale tudi nove oblike internetne komunikacije, kot so blogi, socialna omrežja, kot je Facebook, in spletne strani za izmenjavo video posnetkov. 45 odstotkov v raziskavi zajetih uporabnikov interneta je gledalo politične oz. volilne video posnetke, 33 odstotkov jih je politične vsebine delilo z drugimi uporabniki interneta in 52 odstotkov tistih, ki uporabljajo socialna omrežja, jih je uporabilo v politične namene.

Med mladimi volivci splet pred TV, radiom in tiskom

Splet že od leta 2000 vztrajno raste kot vir političnih novic. V letu 2000 je namreč samo 11 odstotkov volivcev splet uporabilo kot vir političnih novic. Med mladimi volivci je splet zasenčil tradicionalne medije, kot so televizija, radio in tiskani mediji.

Obama zmagal tudi s pomočjo interneta

Internet je bilo tudi odločilno orodje ameriškega predsednika Baracka Obama, saj je prek interneta mobiliziral celo vojsko prostovoljcev, ki so mu pomagali pri zmagi nad republikanskim predsedniškim kandidatom Johnom McCainom. Za volivce Baracka Obame se je tudi izkazalo, da v povprečju v večji meri uporabljajo internet. Medtem, ko je 26 odstotkov Obaminih volivcev na spletu objavilo lastne misli ali druge vsebine, jih je od vseh McCainovih podpornikov sodelovalo samo 15 odstotkov.

Organizacija American Life Project je anketno raziskavo med 20. novembrom in 4. decembrom lani izvedla na vzorcu 2.254 odraslih.

[tags]volitve, kampanja, dostop[/tags]
Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt