O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Uporabniki navdušeni nad spletno registracijo za volitve

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 11. 05. 2009 | Avtor:

Združene države Amerike spadajo med države, kjer se je potrebno za vsake volitve registrirati. Do nedavnega je bilo to mogoče samo z osebnim obiskom na upravni enoti, vedno več držav pa se z velikim navdušenjem uporabnikov odloča za spletno registracijo.

Med zadnjimi ameriškimi zveznimi državami, ki so podprle zakonodajo in uvedle spletno registracijo, sta državi Kolorado in Indiana. Za registracijo je dovolj osebna izkaznica oziroma vozniško dovoljenje.

Spletno registracijo sta prvi uvedli Arizona in Washington, presenetila pa je uporaba, saj so na začetku pričakovali, da bo spletna registracija zanimala samo tehnološko napredne uporabnike, medtem ko se je v praksi izkazalo, da je v samo dveh letih število volivcev, ki so se za volitve registrirali na spletu, v teh dveh zveznih državah poskočilo na sedemdeset odstotkov. Hkrati oblasti poudarjajo, da je pri spletni registraciji možnost zlorabe še manjša kot pri klasični papirnati registraciji, hkrati pa ne poročajo o nezadovoljnih uporabnikih.

Analitiki so še bolj presenečeni nad sprejetjem zakonodaje v zvezni državi Indiana, ki je bila dosedaj zelo stroga pri pravilih za registracijo volilcev. Todd Rokita, predstavnik zvezne vlade v državi Indiana, je poudaril, “da izpopolnjena tehnologija zagotavlja varno in hitro registracijo, hkrati pa s tem povečujemo kvaliteto volilnega procesa.”

Vir: Progressive States Network
[tags]registracija, splet, ZDA[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt