O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Francoski parlament z zakonom proti internetnemu piratstvu

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 18. 05. 2009 | Avtor:

Francoska narodna skupščina je sprejela zakon, ki bi odvzel pravico do internetne povezave tistim, ki nenehoma nezakonito nalaga vsebine z interneta, kot so glasba in filmi. Na podlagi zakona bi ustanovili tudi prvo vladno agencijo, ki bi odkrivala in kaznovala internetne pirate.

Predlog podprl tudi parlament

O zakonskem predlogu je odločil tudi parlament, kjer so podporo zakonu analitiki pričakovali. Poslanci v narodni skupščini so sicer prejšnji mesec zakonski osnutek zavrnili, tokrat pa so ga, tudi po zahtevah francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, potrdili z 296 glasovi za in 233 proti.

Uporabnik bo prejel tri opozorila

V skladu z zakonom bo imel vsak uporabnik interneta “tri opozorila”; kršitelji bodo tako najprej dobili opozorilo prek elektronske pošte, nato uradno pisno opozorilo, zatem pa jim bodo spletno povezavo ukinili za eno leto.

Zakon je v nasprotju z zakonodajo EU

Francija s tem nasprotuje Evropskemu parlamentu, ki je nasprotoval predlogu nove telekomunikacijske zakonodaje EU, s katero bi državam omogočila, da ukinejo internetno povezavo uporabnikom tudi brez odločitve sodišča. O tem bo zdaj potekalo še usklajevanje znotraj Sveta EU.

Vir: Siol.net


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt