O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Iran: Facebook ima pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami veliko vlogo

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 18. 05. 2009 | Avtor:

Volilni upravičenci na Facebook-u iščejo informacije o protikandidatih sedanjemu fundamentalističnemu predsedniku Mahmoudu Ahmadinejadu. Kandiati pa s spletno prisotnostjo opozarjajo nase, saj se volitve bližajo.

Vedno večje število prebivalcev Irana je mlajše, ki pa so tudi tehnično izobraženi. To dejstvo je liberalnejše kandidate vzpodbudilo k delovanju na Facebooku, kjer iščejo podporo pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v Iranu naslednji mesec.

Predsedniška kampanja se bo uradno začela 22. maja, protikandidati sedanjemu predsedniku, pa sedaj seveda ne dobijo toliko priložnosti za pojavljanje na televiziji in radijskih postajah, zato so se ti odločili za aktivnosti na spletu, predvsem socialnem omrežju Facebook.

Dve tretjini prebivalcev imajo mobilne telefone, 21 milijonov ima dostop do spleta. Kar 60 % vseh prebivalcev je mlajših od 30 let, ti pa so, po poročanju, obsedeni z novimi tehnologijami.

Med največjimi tekmeci sedanjemu predsedniku bo na volitvah, ki bodo 12. junija, bivši premier Mir-Hossein Moussavi. “Nove tehnologije uporabljamo zato, ker omogočajo širjenje in posredovanje informacij med ljudmi samimi, ti pošiljajo e-sporočila, sms-e in vabijo k podpiranju in dodajanju prijateljstev na Facebooku,” je dejal vodja Moussavijevega predvolinega štaba, Behzad Mortazavi.

V štabu Moussavija so odprli okoli 20 profilov na Facebooku, do sedaj pa so privabili okoli 7500 članov.

Profil “Stavim, da lahko najdem milijon ljudi, ki ne marajo Mahmouda Ahmadinejada,” je le en izmed profilov, privabil pa je že več kot 35 000 članov.

Vir: Telegraph
[tags]volitve, iran, facebook[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt