O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Koroške občine začele izgradnjo širokopasovnega omrežja na podeželju

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 18. 05. 2009 | Avtor:

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je V Zgornjem Razborju, v občini Slovenj Gradec, s simboličnim zasutjem izkopane trase slovesno zaznamoval začetek izvedbe 24,4 milijona evrov (z DDV) vredne naložbe v izgradnjo širokopasovnega omrežja na podeželskih območjih sodelujočih občin.

Nosilec projekta, v katerem sodeluje sedem občin Mislinjske in zgornje Dravske doline, je Mestna občina Slovenj Gradec. Občine so na razpisu ministrstva za gospodarstvo uspešno pridobile 9,5 milijona evrov (brez DDV) nepovratnih sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, zasebni vlagatelj, Telekomova družba GVO, gradnja in vzdrževanje telekomunikacijskih omrežij, pa bo za izgradnjo namenila pet milijonov evrov.

Gre za projekt javno-zasebnega partnerstva, ki pa posebnih finančnih vložkov za lokalne skupnosti ne predvideva. Njihov prispevek do višine vrednosti projekta predstavlja ocenjeno redno delo za potrebe projekta.

“To je uspešen projekt javno-zasebnega partnerstva in dokaz, da znamo črpati evropska sredstva,” je na  slovesnosti v Zgornjem Razborju dejal minister Lahovnik in dodal, da je projekt spodbuda za ostale projekte, ki imajo možnost pridobiti sredstva iz evropskih strukturnih skladov. “S širokopasovnim omrežjem se dejansko približamo ljudem povsod, tudi v tistih krajih, ki so ‘fizično’ malo bolj oddaljeni,” je poudaril minister.

“To je zanesljivo največji projekt pri nas, financiran iz sredstev strukturnih skladov. Gre za fantastičen projekt in marsikdo še ne ve, kaj z njim pridobivamo,” navdušenja ni skrival župan Mestne občine Slovenj Gradec (MOSG) Matjaž Zanoškar. O pomenu projekta govori tudi to, da ga bodo spremljali s t.i. Zlato knjigo MOSG, je dejal župan.

Izgradnja omrežja v naslednjih 18 mesecih

Direktorica podjetja GVO Jožica Guzej je napovedala intenzivno izgradnjo omrežja v naslednjih 18 mesecih in ob tem pozvala k tvornemu sodelovanju okolja, ki bo po izgradnji dobilo “najsodobnejše telekomunikacijske priključke”. Na GVO poudarjajo, da gre za doslej najobsežnejši projekt gradnje odprtega širokopasovnega omrežja v Sloveniji.

Projekt zajema območje 632 kvadratnih kilometrov, na katerem živi dobrih 44.000 prebivalcev. Skupno bodo delavci GVO zgradili okoli 1100 kilometrov omrežja, na katerega bo priključenih 3187 gospodinjstev iz sodelujočih občin, kar predstavlja 21,63 odstotka vseh gospodinjstev.

Primarni cilj projekta je zgraditi odprto širokopasovno omrežje elektronskih komunikacij na območjih, kjer širokopasovna omrežja niso prisotna oz. zgrajena, na t.i. belih lisah, in kjer ni tržnega interesa za izgradnjo takega omrežja. Odprto širokopasovno omrežje elektronskih komunikacij bo zgrajeno tako, da bo povezalo vsa naselja v posamezni občini ter vse zainteresirane končne uporabnike s širokopasovnimi hrbteničnimi omrežji in ki bo dostopno pod enakimi pogoji vsem zainteresiranim operaterjem in ponudnikom storitev.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt