O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Študija: Spletna omrežja so leglo nestrpnosti

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 18. 05. 2009 | Avtor:

Center Simon Wiesenthal je v svoji študiji opozoril na naraščajočo problematiko spletnih omrežji, ki naj bi vedno bolj postajala leglo nestrpnosti in rasizma. V letu dni naj bi se število “problematičnih” spletnih mest povečalo za dobro četrtino.

Blogi, osebni profili, video posnetki… vse to so komunikacijska sredstva, ki jih s pridom uporabljajo tudi rasistične in nestrpne skupine ljudi, ki prek spleta širijo svoje sporočilo. “Večina upraviteljev spletnih omrežji se zaveda problema in sodelujejo z oblastmi, ki sledijo različnim skupinam,” pojasnjuje Abraham Cooper, sodelavec centra Simon Wiesenthal, “vseeno pa to ne pomaga kaj dosti, saj posamezniki takoj odprejo nov kanal.”

Poleg pojavljanja na že uveljavljenih spletnih omrežji se ekstremisti poslužujejo različnih orodij, s katerimi ustvarjajo lastna spletna omrežja, kjer nadzora takorekoč ni. Cooper izpostavi spletno mesto New Saxon, “ki ga je ustvarila ameriška neonacistična skupina National Socialist Movement” in kjer se družijo “zavedni posamezniki Evropskega porekla”.

“Mreže same določajo, kaj je primerno in kje se začnejo neprimerne vsebine,” meni pravnik David Ardia, ki se ukvarja tudi s svobodo govora, medtem ko je predstavnik omrežja Facebook, Barry Schnitt, poudaril, da “na omrežju ne izvajamo aktivnega nadzora primernosti vsebin, temveč se zanašamo na uporabnike omrežja, ki prijavljajo neprimerne vsebine.”

Vir: ZDNet Asia, Reuters

[tags]splet, dostop, rasizem[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt