O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kuba: Blogerji in vlada bijeta informacijsko vojno

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 25. 05. 2009 | Avtor:

Kubanski blogerji in njihova vlada se že več tednov bojujejo na področju informacij. Medtem ko skušajo blogerji oznaniti svojo resnico o razmerah v tej državi, jih kubanska vlada obtožuje, da so na plačilni listi ZDA in da izvajajo digitalni terorizem.

Kuba je ena od svetovnih držav, kjer je dostop do spleta zelo omejen, vsi uporabniki pa morajo biti zavedeni v državni evidenci. Kiberkavarne sicer obstajajo, vendar so namenjene turistom, saj ura dostopa do spleta v povprečju stane sedem dolarjev, povprečna kubanska mesečna plača pa se giblje okrog štirinajstih dolarjev. Kubanskim državljanom je brskanje po spletu z zakonom prepovedano, uporabljajo lahko samo elektronsko pošto.

Jedro približno tridesetih kubanskih blogerjev skuša prek tega odprtega medija komunicirati problematične odločitve kubanske vlade, ki se dotikajo javnega zdravstva, potovalnih viz in javnega sistema šolstva.

“Kritike so skoraj dobesedno prepisane iz ameriških knjig, s katerimi so skušali Kubo očrniti pred svetom,” kritike zavrača kubanska vlada na svojem uradnem spletnem portalu Cuba Debate. Vlada še opozarja, da je dostop do spleta omejen zaradi embarga ZDA, ki Kubi ne dovoljujejo priklopa na optične podmorske kable, temveč mora Kuba uporabljali počasnejše satelitske povezave za dostop do spleta.

Blogerji vladi vračajo udarec in opozarjajo, da jih vlada sili v ilegalo, saj jim ne dovoljuje nakupa kubanske spletne domene, prav tako pa s prepovedmi kubanski populaciji omejuje dostop do spleta.

Vir: AFP
[tags]cenzura, kuba, dostop[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt